Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΛΙΜΟΥ για το πρόγραμμα «Παιδειατροφή»


Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αλίμου έρχονται προς επικύρωση και τελικά ψηφίζονται (κατά πλειοψηφία) κάθε λογής Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που αφορούν δράσεις και εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης σε ζητήματα πρόληψης και προστασίας της υγείας των κατοίκων, όπως στην περίπτωση του διαβήτη («Smart care») και του ελέγχου της παχυσαρκίας («Παιδειατροφή»). Προσπαθούν να καλύψουν την πραγματική ανάγκη και το κενό της οργανωμένης παρέμβασης του κράτους και των φορέων του σε υπαρκτά προβλήματα υγείας και πρόληψης , τα οποία μέσα στην κρίση ολοένα εντείνονται.

Κονδύλια του ΕΣΠΑ αντί να διοχετευτούν στη δημιουργία δημόσιων δομών, για τη συστηματική καταγραφή των προβλημάτων σε εθνικό επίπεδο και κυρίως για την αντιμετώπιση τους με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, δρουν χωρίς αντίκρισμα και αποσπασματικά.

Οι  όποιες δράσεις αναπτύσσονται από τους Δήμους δεν διαθέτουν οργανωμένες δομές, στελέχωση και φυσικά χρηματοδότηση, ώστε να απαντήσουν οργανωμένα και επιστημονικά σε κρίσιμα ζητήματα προστασίας της υγείας του λαού μας. Τα κονδύλια τα λυμαίνονται οι λεγόμενες Μ.Κ.Ο και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που περνούν ανεξέλεγκτα την πόρτα των σπιτιών, των δημοτικών υπηρεσιών, των παιδικών σταθμών και των σχολείων με τη μάσκα του χορηγού-επιχειρηματία.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το πρόγραμμα «Παιδειατροφής», της Nostus Communicatios &Events,που τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού/Αθλητισμού και έχει «Χρυσό υποστηρικτή», όπως η ίδια επιλέγει να τον λέει, το Ίδρυμα της Coca-Cola.

Μέσα από συλλογή πληροφοριών και σωματομετρικών μετρήσεων στα παιδιά, την καταχώρησή τους σε βάση ηλεκτρονικών δεδομένων και την Αξιολόγησή τους από «εξειδικευμένη» ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου προβάλλεται ο  στόχος για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας μέσα από «δράσεις» για «ισορροπημένο τρόπο διατροφής».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου καταψήφισε το Πρόγραμμα της «Παιδειατροφής» και κάλεσε το Δήμο να μην συμμετάσχει σε  μια τέτοια δράση , γιατί παρότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και το ζήτημα σίτισης είναι παράγοντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία, την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού και η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση (ποσοστό 14%) μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία

·      οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ΔΕΝ οφείλονται τόσο στις  στρεβλές καταναλωτικές συνήθειες, όσο στην διατροφική φτώχεια ,η οποία έρχεται ως συνέπεια του ανύπαρκτου ή ισχνού εισοδήματος, που έχει χτυπήσει τα λαϊκά, κυρίως,  νοικοκυριά. Πρόσφατες έρευνες της  ΕΛΣΤΑΤ, η οποία έκανε την καταγραφή μέχρι το 2013  με θέμα τις « Συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα», δείχνουν ότι η ηλικιακή ομάδα από τα 0-17 έτη έχει υλικές στερήσεις έως 37,3%.( κρέας, ψάρι και λαχανικά).

·      Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ με την έναρξη της κρίσης έχουν εγείρει το αίτημα για ένα γεύμα στο σχολείο για όλα τα παιδιά μέσα από υποδομές των Δήμων που πρέπει και μπορούν να φτιαχτούν και να στελεχωθούν με προσωπικό και έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος. Μια τέτοια απόφαση έχει παρθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Διοίκησης και πρέπει να υλοποιηθεί!

·      Παρόμοια προγράμματα ,όπως το «Ε.Υ.ΖΗΝ», έγινε προσπάθεια να «επιβληθούν» στα σχολεία της χώρας από το 2011, συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση των σωματείων των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων, της Α.Σ.Γ.Μ.Ε και η διαδικασία καταγραφής/συλλογής των δεδομένων κρίθηκε παράνομη από την «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» (138-2/10/20140). Πουθενά δε φάνηκε το αποτέλεσμα των ερευνών αυτών, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε, ενώ  εκταμιεύτηκαν μέσω ΕΣΠΑ τεράστια κονδύλια, που καταγράφηκαν στο ΑΕΠ, ως δαπάνες για την προστασία της δημόσιας υγείας(!). Κερδισμένοι βέβαια βγήκαν τόσο η επιχείρηση-ομπρέλα του προγράμματος, όσο και ο χορηγός, καθώς και το τμήμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που χρόνια τώρα έχει συνδέσει την έρευνα και μέρος της χρηματοδότησής του με μεγάλες πολυεθνικές (Nestle κτλ).

·      Η λογική του προγράμματος για ενημέρωση - επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των πολιτών από «τοπικούς» υπεύθυνους για την «προώθηση τής ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας» στην ουσία καθιστά το αυτονόητο δικαίωμα στην Υγεία-ατομική ευθύνη και επιλογή. Τα σχολικά προγράμματα έχουν ενότητες για τη διατροφή, οι εκπαιδευτικοί είναι σε θέση να τα διδάξουν και δε χρειάζονται «εξω» θεσμικούς επιμορφωτές. Επίσης, η φυσική άσκηση και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής πρέπει να ενισχυθεί και όχι να μειώνονται δραματικά οι ώρες διδασκαλίας της σε όλο το πλέγμα της εκπαίδευσης (κατάργηση στη Γ΄ Λυκείου). Οι υπηρεσίες άθλησης και ανάπτυξης μαζικού αθλητισμού θα πρέπει να είναι δωρεάν και όχι σε ανταποδοτική βάση , όπως γίνεται και στο Δήμο μας. Επομένως, ούτε οι γονείς , ούτε οι δημότες θα πρέπει να ενοχοποιούνται για την έλλειψη υποδομών, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Σημειώνουμε ότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, το Υπουργείο Παιδείας, αντί να εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία της υγείας των παιδιών και να εξασφαλίσει την πλήρη πιστοποίηση της υγείας τους από το δημόσιο σύστημα υγείας – κατάργησε τις εξειδικευμένες εξετάσεις!

·      Ο «χρυσός Υποστηρικτής του Προγράμματος», το ίδρυμα της Coca-Cola, δε δικαιούται να «ενδιαφέρεται» για την τύχη των παιδιών του λαού μας . 2.500 εργαζόμενoι της πολυεθνικής αυτής πετάχτηκαν στην ανεργία από τον Οκτώβριο του 2013, όταν μπήκε λουκέτο και στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, για να  μεταφερθεί στην Βουλγαρία, με χρήματα και επιδοτήσεις του ελληνικού κράτους , αξιοποιώντας την «ελευθερία» κίνησης κεφαλαίων, στο πλαίσιο της συνθήκης του Μάαστριχτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τουλάχιστο πρόκληση, τη στιγμή που από κάθε γωνιά της χώρας μας δυναμώνει η αλληλεγγύη προς τους απολυμένους, να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο το «Μνημόνιο Συνεργασίας» με την πολυεθνική και μάλιστα να αναλαμβάνει το κόστος προβολής του Προγράμματος. Ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, ο κ. Πελετίδης, κατάργησε από χορηγό του καρναβαλιού την πολυεθνική- μια συμβολική κίνηση που συγκίνησε και δυνάμωσε το κύμα αλληλεγγύης, δίνοντας το παράδειγμα!

Καλούμε τους δημότες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων να μη συναινέσουν, να μην δώσουν την έγκρισή τους. Οργανωμένα και αγωνιστικά να διεκδικήσουν όλα όσα σχετίζονται με την υγεία των παιδιών μας – τη δωρεάν σίτιση, την αποκλειστικά δημόσια –δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τον μαζικό αθλητισμό.

Φεβρουάριος 2015