Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αλίμου με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις, τους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τις θέσεις του ΚΚΕ



Την Κυριακή 25/10 στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αλίμου του ΚΚΕ με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις, τους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τις θέσεις του ΚΚΕ, με ομιλήτρια τη Γιώτα Δήμου, μέλος της ΤΕ Νοτίου Τομέα της ΚΟΑ.

Στην ομιλία της, η Γιώτα Δήμου, ανέδειξε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες καθορίζονται από την πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους ανταγωνισμούς τους με Κίνα, Ρωσία για τον έλεγχο λιμανιών και φυσικού πλούτου από τους μονοπωλιακούς ομίλους, την εμπλοκή των αστικών τάξεων της περιοχής, που επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται σήμερα και η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με την αμφισβήτηση συνόρων και διεθνών συνθηκών. Μάλιστα, η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αλλά και δυνάμεων της ΕΕ, με επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, είναι παράγοντας που κάνει πιο περίπλοκη και επικίνδυνη την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναφέρθηκε στο ότι η ελληνική αστική τάξη συμβάλλει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και με τη στάση της στην όξυνση των αντιθέσεων, στις επεμβάσεις και άρα και στις αλλαγές συνόρων, προβλήματα δηλαδή που όλα πλήττουν τους λαούς.

Επεσήμανε ότι το ελληνικό αστικό κράτος καθώς και όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την αστική τάξη, διεκδικούν να έχουν βασικό ρόλο στην εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής και έχουν ευθύνη διότι εμπλέκουν σε επικίνδυνα σχέδια τους λαούς, αφού στηρίζουν έμπρακτα τον πολλαπλασιασμό στην Ελλάδα αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων, την πλήρη ένταξη των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οδηγούν στον πόλεμο και στην αλλαγή συνόρων.


Τόνισε ότι ο λαός πρέπει να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε απασχόλησε η θέση του ΚΚΕ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Αναδείχθηκε ότι όποια κι αν είναι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για την οριοθέτηση των 12 ν.μ. δε θα είναι προς το συμφέρον του λαού, αλλά η επιλογή θα γίνει με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων.  Επισημάνθηκε επίσης ότι το παζάρι γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο καθώς γίνεται κάτω από την νατοϊκή ομπρέλα. Το ΚΚΕ δε θα πάρει θέση στα διλήμματα της αστικής τάξης και αναλύει τις συμφωνίες από την οικονομική τους βάση, καθώς όλες αυτές οι συμφωνίες αποτελούν συμβιβασμούς με βάση τους συσχετισμούς δύναμης. Συζητήθηκε επίσης η θέση της Ελλάδας μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και αν η ελληνική κυβέρνηση είναι υποταγμένη στις μεγαλύτερες δυνάμεις αυτών των οργανισμών. Τονίστηκε ότι η ελληνική αστική τάξη έχει επιλέξει να βρίσκεται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της και για αυτό κλείνει συμφωνίες, όπως αυτές με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες ακόμα και για τα δικά της συμφέροντα αλλά κερδίζει και μέσα από αυτές. Από την άλλη, η Τουρκία μπαίνει σε αυτό το παζάρι από άλλη θέση, καθώς είναι χώρα που ανήκει στους g20. Στη συνέχεια, συζητήθηκε η θέση του ΚΚΕ στο ερώτημα συνδιαχείριση ή πόλεμος. Αναδείχθηκε ότι όποια κι αν είναι η επιλογή της αστικής τάξης οι συνέπειες αργά ή γρήγορα θα είναι ίδιες για το λαό. Ακόμα και η συνδιαχείριση ή κάποιος συμβιβασμός δεν εξασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή, αλλά ίσα ίσα θα ανοίξει την όρεξη της τουρκικής αστικής τάξης. Αυτό γίνεται εξάλλου όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το γκριζάρισμα του Αιγαίου και τις ίσες αποστάσεις που κρατούν ΕΕ και ΝΑΤΟ απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Η ιστορία δείχνει ότι πολλές φορές μετά από συμφωνίες κάποια πλευρά είναι αδικημένη, και αυτό μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις. Άρα αυτές οι συμφωνίες εμπεριέχουν το σπέρμα του πολέμου. Τονίστηκε ότι ως ΚΚΕ θέλουμε την ειρήνη των λαών αλλά δεν έχουμε την αυταπάτη ότι μπορούμε να καθορίσουμε τους ανταγωνισμούς στην περιοχή. Επιδιώκουμε οι λαοί να λύσουν αυτά τα προβλήματα προς το δικό τους συμφέρον κ αυτό γίνεται μόνο με αλλαγή της εξουσίας. Απασχόλησαν επίσης η επέκταση των νατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα και οι σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα.