Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ: Αποχαιρετούν με θλίψη το μεγάλο δημιουργό


Τη βαθιά θλίψη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους εκφράζουν σωματεία και συνδικάτα για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Tο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μεταξύ άλλων σημειώνει ότι, «τα τραγούδια και η μουσική του Μίκη ήταν, είναι και θα είναι, σύντροφος των αγώνων, των συλλαλητηρίων, των απεργιών και των διαδηλώσεων της εργατικής τάξης. Θα μας συντροφεύουν κάθε Μέρα Μαγιού. Μέχρι να σημάνουν οι καμπάνες».

Tη θλίψη της για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη εκφράζει η ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωση τη Εργατικό Κέντρο Αθήνας «εκφράζει τη βαθιά του θλίψη».

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Αν. Αττικής μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με τη μουσική του να μας συντροφεύει σε κάθε βήμα μας, κάτω από τη σημαία του δίκιου της εργατικής τάξης, θα βρίσκεται πάντα δίπλα μας σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη μέχρι την τελική νίκη». 

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα μιας Τέχνης που στρατεύεται ολόψυχα στα μεγάλα ιστορικά καλέσματα της εποχής του και γι' αυτό είναι μεγάλη. Η προσωπική του θέση και το υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα των έργων, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και για τη νέα γενιά δημιουργών και Καλλιτεχνών».

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο συλλυπητήριο μήνυμά της αναφέρει:

«Με θλίψη αλλά και υπερηφάνεια και συγκίνηση, αποχαιρετά το συναγωνιστή Αντιστασιακό ΕΑΜίτη Μίκη Θεοδωράκη, που με τους αγώνες του και το τεράστιο και μεγαλειώδες καλλιτεχνικό - πολιτιστικό του έργο τραγούδησε τους καημούς και τα οράματα του λαού μας για μια ζωή χωρίς καταπίεση και αδικία. Ήταν δημιουργός της μαχόμενης τέχνης στη μουσική, με έργο που πήγαζε από το λαό και τους αγώνες του, από τους οποίους ο ίδιος εμπνεόταν και με τους οποίους ζυμωνόταν συμμετέχοντας ενεργά. Έργο που έδινε μεγάλη δύναμη στον αγωνιζόμενο λαό. Τίμησε την ΕΑΜική Αντίσταση ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στην οποία πήρε δραστήρια μέρος αλλά και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά -λαϊκά δικαιώματα και έκανε γνωστούς στα πέρατα του κόσμου αυτούς τους αγώνες, στηρίζοντας τους μέσα από το ανεπανάληπτο έργο του αλλά και με την πολύμορφη δική του αγωνιστική δράση».

Ανακοίνωση της ΠΕΚΑΜ

Σε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου αναφέρει:

Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε το μεγάλο μουσικοσυνθέτη , Αντιστασιακό και Μακρονησιώτη αγωνιστή Μίκη Θεοωράκη. Η ζωή του ήταν συνυφασμένη με τους μεγαλειώδεις λαϊκούς αγώνες της δρακογενιάς του, της γενιάς της ΕΑΜικης Αντίστασης , στην οποία πήρε μέρος οργανωμένος στο ΕΑΜ από τα 17 χρόνια του και λίγο μετά στο ΚΚΕ, από τους οποίους εμπνεύστηκε το τεράστιο δημιουργικό του καλλιτεχνικό έργο. Για τις ιδέες του και την αγωνιστική του δράση στην Αντίσταση κατά του φασισμού - ναζισμού για την απελευθέρωση του λαού από τις κατοχικές δυνάμεις και τους εγχώριους συνεργάτες τους, αλλά και στις μάχες της Αθήνας το Δεκέμβρη του 44, εξορίστηκε μαζί με άλλους χιλιάδες συντρόφους του στην Ικαρία και βασανίστηκε άγρια στη συνέχεια στη Μακρόνησο . Πάλεψε για προκοπή του λαού , για τα λαϊκά συμφέροντα στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Ηταν ο ίδιος ο συνθέτης μέρος του λαϊκού κινήματος.

Το εμβληματικό έργο του έγινε το τραγούδι χιλιάδων κατατρεγμένων και αγωνιστών της δικής του γενιάς και των επόμενων στην περίοδο της δικτατορίας και στη συνέχεια της μεταπολίτευσης. Σήμερα η μελοποιημένη και χιλιοτραγουδισμένη ποίηση του Γ. Ρίτσου ( Ρωμιοσύνη, Επιτάφιος ) , του Οδ. Ελύτη ( Αξιον Εστί ) και άλλων μεγάλων ποιητών συντροφεύει στους αγώνες, στις πορείες , στις απεργίες τους σημερινούς αγωνιστές, δίνοντάς τους δύναμη και ελπίδα στον αγώνα τους. Πάλλονται οι καρδιές στις λεωφόρους σε κάθε απεργία, σε κάθε Επέτειο του Πολυτεχνείου κάτω από αφίσες και τις κόκκινες σημαίες της εργατιάς και των λαϊκών στρωμάτων με τα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη που έγιναν χτήμα του Λαού μας και όλων των Λαών του Κόσμου που αγωνίζονταν για Ψωμί και Ελευθερία, Κοινωνική Προκοπή. Τα τραγούδια του Μίκη συντρόφευσαν και εμάς πάνω στο ματωμένο βράχο της Μακρονήσου δεκάδες φορές , όταν στις εκδηλώσεις μας τιμούσαμε τους Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Γι' αυτό είναι σαν να μην έφυγε ο Μίκης από τη ζωή. Το έργο του θα ταξιδέψει ξανά και ξανά σε δρόμους των μεγάλων πόλεων , στη Μακρόνησο , στη Γυάρο και στους τόπους Λευτεριάς , προκαλώντας ανάταση ψυχής στη σημερινή και τις επόμενες γενιές των απογόνων των Μακρονησιωτών συντρόφων του, για να βρίσκουμε πάντα τη δύναμη να συνεχίζουμε για όσα πάλεψαν εκείνοι κι ο Μίκης , μέχρι να σημάνουν οι καμπάνες, μέχρι την τελική Νίκη !!

Αθάνατος!!

Η ΠΕΚΑΜ απευθύνει στους οικείους του θερμά συλλυπητήρια.