Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: Μετακίνηση σχεδόν 3.000 στρατιωτών των ΗΠΑ προς Πολωνία και Ρουμανία

 


Με νέα ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, της στήριξης της Δύσης στην Ουκρανία και των απειλών κατά της Μόσχας, συνεχίζεται η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, όπως και τα παζάρια για τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη.

Ετσι, την επομένη της προχτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ρωσίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την αποστολή περίπου 3.000 επιπλέον στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό θα μετακινηθούν προς τα εκεί στρατιώτες από τις ΗΠΑ αλλά και από τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», 1.700 στρατιώτες θα φύγουν από την αμερικανική βάση Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα για να πάνε στην Πολωνία.

Από την ίδια αμερικανική βάση, άλλοι 300 στρατιώτες θα μεταφερθούν στη Γερμανία, ενώ 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Γερμανία θα μετακινηθούν στη Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα έθεσαν περίπου 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή για να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη «αν χρειαστεί». Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, ήδη 2.000 από αυτούς θα μετακινηθούν στην Ευρώπη μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες.

Το Πεντάγωνο δεν αποκλείει επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων για να σταλεί «ισχυρό μήνυμα στον Πούτιν και τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πιστεύουμε ακόμη ότι (ο Ρώσος Πρόεδρος) έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι θα μετακινήσει «ανατολικότερα ορισμένες μονάδες που βρίσκονται σταθμευμένες στην Ευρώπη», ισχυριζόμενο ότι «αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι μόνιμες, ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες συνθήκες».

«Χαιρετίζω την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι και «άλλοι Σύμμαχοι συνεισφέρουν επίσης με πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ από εδάφους, από αέρος και από θαλάσσης», ενώ «εξετάζουμε την ανάπτυξη πρόσθετων ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Συμμαχίας».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Αλ. Γκρουσκό, ανέφερε: «Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ».

«Διαρροές» για τις προτάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για «έλεγχο των εξοπλισμών»

Σε ένα τέτοιο φόντο, κλιμάκωσης της στρατιωτικής κινητικότητας, ΗΠΑ και Ρωσία - όπως προέκυψε από την προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών - εμφανίζονται διατεθειμένες να συνεχίσουν προς το παρόν τις συνομιλίες σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών στην Ουκρανία και στα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα. Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ξεκαθάρισε πως οι γραπτές απαντήσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ακόμη εξετάζονται από τη ρωσική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τους περίπου 100.000 στρατιώτες της από τα σύνορά της κοντά στην Ουκρανία, ενώ ο Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να μην κλιμακώνουν με «επιθετική ρητορική» και «να μην ενισχύονται οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις με διάφορους τύπους όπλων».

Πλευρές των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα «El Pais», επικαλούμενη τις γραπτές απαντήσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προς τις ρωσικές προτάσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πλευρά.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε» την πρόοδο των συνομιλιών με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της «El Pais».

Σύμφωνα με αυτό, η Ουάσιγκτον προτείνει συμφωνία Ρωσίας και ΗΠΑ «να απέχουν από την ανάπτυξη επιθετικών πυραυλικών συστημάτων και μόνιμων δυνάμεων με μαχητική αποστολή στο έδαφος της Ουκρανίας».

Επίσης, οι ΗΠΑ φέρεται να προτείνουν έναν «μηχανισμό διαφάνειας» που «θα επιβεβαιώνει την απουσία πυραύλων Κρουζ "Tomahawk"» στις βάσεις «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ Aegis Ashore σε Ρουμανία και Πολωνία, με αντάλλαγμα η Ρωσία να προσφέρει αμοιβαία μέτρα διαφάνειας «σε δύο βάσεις πυραύλων εδάφους της επιλογής μας».

Προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επανέλαβε ότι οι εκτοξευτές πυραύλων «Mk 41», στη Ρουμανία και αυτοί που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στην Πολωνία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς πυραύλους «Tomahawk» και αυτό δημιουργεί «την πιο σοβαρή πρόκληση» για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Επίσης, οι ΗΠΑ προτείνουν διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο πυρηνικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και των εκτοξευτών τους, όπως προέβλεπε η Συνθήκη INF.

Η Ουάσιγκτον καλεί η Συνθήκη «New START» μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας για τους διηπειρωτικούς πυραύλους να συμπεριλάβει νέους εκτοξευτές, μη στρατηγικά όπλα και όλα τα πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας «προσπάθειες της Ρωσίας» να διαφοροποιήσει και να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, να αναπτύξει νέους διηπειρωτικούς πυραύλους κοντά στις χώρες του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τονίζουν παράλληλα ότι παραμένει ανοιχτή η πόρτα της «λυκοσυμμαχίας» και έτσι δεν αποκλείεται μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, αντιτάσσοντας το «δικαίωμα» κάθε κράτους του ΟΑΣΕ «να επιλέγει ή να αλλάζει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του και τις συμμαχίες».

Εκρυθμη η κατάσταση στο Ντονμπάς

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς) παραμένει έκρυθμη. Προχτές ο ΟΑΣΕ κατέγραψε πάνω από 300 παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε προχτές από χτύπημα ουκρανικού drone, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονέτσκ, οι οποίοι είναι ρωσόφωνοι και πολλοί έχουν λάβει και ρωσική υπηκοότητα. Αντίστοιχα, ο ουκρανικός στρατός κατήγγειλε χτύπημα από drone και έκρηξη σε σημείο ελέγχου στη γραμμή επαφής στο Ντονέτσκ.

Σχετικά με το πολιτικό σκέλος των συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015 (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, δήλωσε πως «δεν θα υπάρχει ειδικό καθεστώς» στο Ντονμπάς, «όπως το φαντάζεται η Ρωσία».«Καμία ουκρανική περιφέρεια δεν θα έχει την πραγματική εξουσία στις κρατικές αποφάσεις ούτε δικαίωμα ψήφου», είπε, προσθέτοντας πως η χώρα διεξάγει μια μεγάλη «μεταρρύθμιση αποκέντρωσης».

Εξάλλου, η ουκρανική κυβέρνηση σηκώνει τους τόνους και για την Κριμαία, με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να ισχυρίζεται πως η Ολλανδία«είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την επανάκτηση της Κριμαίας», η οποία ενσωματώθηκε το 2014 στη Ρωσία.

Η Ολλανδία είναι βασικός εταίρος της Ουκρανίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην ουκρανική οικονομία, είπε ο Ζελένσκι, με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μ. Ρούτε.

Συνομιλία Πούτιν - Τζόνσον

Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές «όλων με όλους». Ο Βλ. Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, συζήτησαν χτες τηλεφωνικά για την Ουκρανία και τις «εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο Πούτιν τόνισε στον Τζόνσον ότι το ΝΑΤΟ «δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί επαρκώς στις θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, και υποστήριξε ότι η Ουκρανία υπονομεύει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Από την Ντάουνινγκ Στριτ ανακοινώθηκε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την τρέχουσα εχθρική δραστηριότητα της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία», όπως και ότι Πούτιν και Τζόνσον συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για «ειρηνική λύση» στην ουκρανική κρίση.

Να σημειωθεί ότι χτες, μέρα της συνομιλίας Πούτιν - Τζόνσον, η βρετανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι «αναχαίτισε και συνόδευσε» 4 ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που «προσέγγιζαν την περιοχή συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σήμερα αναμένεται στην Ουκρανία ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει προθυμία να «μεσολαβήσει» για να «επιλυθεί» η σύγκρουση με τη Μόσχα. Χτες, ο σύμβουλός του, Ιμπρ. Καλίν, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους «να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Χτες βράδυ αναμενόταν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν. Επίσης, ο Μακρόν δεν απέκλεισε να επισκεφθεί τη Μόσχα, ανάλογα με «την πρόοδο στις συζητήσεις τις επόμενες ώρες».


Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη της Πέμπτης 3/2