Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ομιλία της υποψήφιας δημάρχου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου, Λιάνας Κορομπίλη, στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων

 Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία της υποψήφιας δημάρχου Αλίμου, Λιάνας Κορομπίλη, στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων. 



"Καλησπέρα φίλες και φίλοι , συντρόφισσες και σύντροφοι

Κανονικά θα ξεκινούσαμε σήμερα λέγοντας πόσο χαρούμενοι είμαστε που σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης , του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΚΚΕ.

Δυστυχώς όμως οι μέρες που ζούμε, με αυτήν την ανείπωτη καταστροφή στη Θεσσαλία, καταστροφή που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε σε ανθρώπινες ζωές , σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες και υποδομές, δε μας επιτρέπει κανένα συναίσθημα χαράς.

Μας επιτρέπει μόνο να εκφράσουμε την ειλικρινή μας συμπαράσταση και αίσθημα αλληλεγγύης στον λαό της Θεσσαλίας που δοκιμάζεται, που βιώνει με τον πιο εγκληματικό τρόπο τα αποτελέσματα της ακραίας πολιτικής του κράτους του κεφαλαίου.

Ξέρουμε ότι όλοι οι εκπρόσωποι του αστικού κράτους, κυβέρνηση, περιφερειακες και δημοτικές αρχές, αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα για τα πάθη του λαού μας, που καίγεται και πνίγεται αβοήθητος. Ταυτόχρονα επιδίδονται σε ένα γαϊτανάκι μετάθεσης ευθυνών , οι δημοτικές αρχές στις περιφέρειες, οι περιφέρειες στην κυβέρνηση και αντιστρόφως. Ξαφνικά όλοι αυτοί που αγκαλιάζονταν φωτογραφίζονταν μαζί χαμογελώντας, αλληλοστηρίζονταν και εξήραν το έργο ο ένας του άλλου, θυμήθηκαν ότι η ευθύνη για την προστασία του λαού δεν είναι δική τους. Ξαφνικά όλοι αυτοί που είχαν πετάξει στα αζήτητα τα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρρικής και αντισεισμικής θωράκισης, ψάχνουν να βρουν που πάνε τα λεφτά, λες και δεν ξέρουν ότι με δική τους απόφαση τα λεφτά πάνε σε έργα και υποδομές εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών σχεδίων.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν δίπλα στο λαό, έμπρακτα, την μάχη του απεγκλωβισμού ανθρώπων, την μάχη της αλληλεγγύης κάνοντας πράξη το σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα στις πυρκαγίες της Ευβοιας ‘’ Μόνο ο λαός σώζει τον λαό’’ Ταυτόχρονα δίνουμε την μάχη η οργή του κόσμου να μετατραπεί σε διεκδίκηση, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, από το πάμε κι όπου βγει να πάμε αλλιώς.

Αυτή τη μάχη θα δώσει και το ψηφοδέλτιό μας στον Άλιμο.

Είναι το ψηφοδέλτιο που μπορεί να δώσει μια υπόσχεση και να την τηρήσει: ¨Οτι όλοι μας θα είμαστε δεσμευμένοι στον αγώνα για τις ανάγκες μας κόντρα στην στην πολιτική κράτους κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, που υπηρετει τα κέρδη των πολλών.

Είναι το ψηφοδέλτιο των ανθρώπων που σε όλο το προηγούμενο διάστημα αταλάντευτα, με συνέπεια, με αγωνιστικότητα αποκάλυψαν ότι ανάπτυξη προς όφελος των κερδών του κεφαλαίου, των μεγαλοεπιχειρηματιών του κατασκευαστικού και τουριστικού κλάδου είναι ταφόπλακα για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού μας.

Είναι το ψηφοδέλτιο που άσκησε και θα ασκήσει πραγματική μαχητική 100% λαïκή αντιπολίτευση στο κράτος, στις κυβερνήσεις στις δημοτικές αρχές, όπως και η δική μας που ξέρουν να λιβανίζουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους , αλλά όταν έρχεται η ώρα να προστατεύσουν τη ζωή μας, την περιουσία μας και το περιβάλλον σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τα ρίχνουν όλα στον κακό μας τον καιρό.

Γιατί πρέπει να το πούμε εδώ. ¨Όταν η δημοτική αρχή, συνεπικουρούμενη από άλλες παρατάξεις, για τα ευρωπαïκα κονδύλια που θα πήγαιναν σε σταθμούς φορτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όταν συνεργαζόταν με την περιφέρεια για κονδύλια και χαιρόταν για τα κονδύλια της που καταφέρνει να πάρει, δεν ήξερε να πει ότι το αντιπλυμμηρικό στην Κανάρη έχει βαλτώσει, και να το διεκδικήσει;

Ας αναρρωτηθουν οι συνδημότες μας, ας αναρρωτηθούμε όλοι μας, μπορούν ποτέ οι δημοτικές αρχές και οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από τα κόμματα της ΝΔ , του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν βαφτίζονται ανεξάρτητοι, υπερκομματικοί ή οπωσδήποτε αλλιώς, θα μπορούσαν ποτέ να ξεφύγουν από την πολιτική των κομμάτων τους; Άλλωστε υπερκομματική όντως είναι η πολιτική που βάζει μπροστά την εξυπηρέτηση των κερδών των λίγων και ταφόπλακα στις ανάγκες των πολλών.

Θα μπορούσαν ποτέ να ξεφύγουν από την πολιτική που βλέπει τον Δήμο Αλίμου ως τουριστικό προϊόν, που σημαίνει στην πράξη εργα κομμένα και ραμμένα στην προώθηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ενώ την ίδια στιγμή έργα απαραίτητα για την αντισεισμική θωράκιση και την αντιπλυμμηρική προστασία, μένουν στα αζήτητα, δεν επιλέγονται ποτέ, ή κι οταν ακόμα επιλέγονται καθυστερούν, αναβάλλονται ματαιώνονται ξεχνιούνται.

Δεν έχουν αμφισβητήσει ποτέ , αν δεν υπερηφανεύονται κιόλας για το πρότυπο του δημάρχου manager , που θα προσελκύει κονδύλια ευρωπαικα η δημόσια, λεφτά δηλαδή του ελληνικού λαού ή των αλλων λαών της Ευρώπης, προκειμένου να φτιαχτουν εργα κομμένα και ραμμένα στα συμφεροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της πρασινης ταχα ανάπτυξης, που είναι μαυρη κατάμαυρη για την τσέπη των λαών και για το περιβάλλον, των ψηφιακών και εξυπνων πόλεων, που θα κατοικούνται όμως από εργαζόμενους που θα δουλεύουν 16ωρα.

Δεν ξέρει η δημοτική αρχή από την άλλη τι κατεύθυνση έχουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την δήθεν αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης; Αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση φτιάχνοντας σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και βιοκλιματικών Δημαρχείων, όταν όμως φτάνουμε στα αντιπλημμυρικά, στην αντιπυρρική προστασία, στην αντισεισμική θωράκιση, εκει πέφτουμε στον τοίχο της λογικής κόστους οφέλους της ΕυρωπαΙκης Ένωσης, που κοιτάζει αν μας συμφέρει να αποζημιώνουμε αντί να προλαμβάνουμε.

 Γι αυτό το έργο στην Κανάρη έχει βαλτώσει εδώ και εφτά χρόνια. Η δημοτική αρχή όμως δεν μπήκε ποτέ μπροστά για να πει στην περιφέρεια ότι προτεραιότητα για τον δήμο μου είναι τα αντιπλημμυρικά, είναι η προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης που τώρα καθαρίζουν όπως όπως. Ενέκρινε όμως λέξη προς λέξη τα επιχειρησιακά σχέδια , όπως το Δάρδανος για την προστασία από τις πλημμύρες, που προήλθαν από την Περιφέρεια και κεντρικό κράτος, τα οποία ξεκινούν λέγοντας ευθαρσώς ότι το ζήτημα των υποδομών δεν είναι θέμα συζήτησης.

 Δεν είναι υπερκομματική η πολιτική που βλέπει τον φυσικό πλούτο της χώρας, στην περίπτωση του Αλίμου την παραλία σαν πεδίο επιχειρηματικής δράσης, πεδίο επενδύσεων και ανάπτυξης των κερδών; Το πολύ πολύ να ψελίσουν καμιά κουβέντα για νομιμότητα και υγιή επιχειρηματικότητα, λες κι αν ο επιχειρηματίας είναι νόμιμος και υγιής και μας αφήσει κάνενα τετραγωνικό παραπάνω, αυτό μπορεί να καλύψει την ανάγκη των εργαζομένων, των νέων και της λαïκής οικογένειας σε αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό.

Δεν έχουν στηρίξει , εμπρακτα και σθεναρά όπως η δημοτική αρχή Κονδύλη , τις επενδύσεις στο Ελληνικό και στη Μαρίνα Αλίμου. Δεν έχουν στηρίξει δηλαδή την παραχώρηση του αθλητικού κέντρου του Αγίου Κοσμά για να χτιστούν 27 βίλες, δεν έχουν συμφωνήσει, στην προτεραιότητα να χτιστεί μια περικλειστη πόλη για μεγάλα πορτοφόλια εις βάρος του πράσινου, των δημοσιων υποδομών που θα μπορούσαμε να έχουμε στον χώρο του πρωην αεροδρομίου;

Δεν έχουν συμφωνήσει, δεν έχουν ψηφίσει, δεν έχουν στηρίξει την επένδυση στην Μαρίνου, που θα μας στερήσει ακόμα εναν ελευθερο χώρο, που θα μας κόψει και απο εκεί την πρόσβαση στην παραλία προ χάριν των θαλαμηγών και των γιωτ και του υψηλού τουρισμού που θα προσελκυθεί;

Ωραία τα κομπρεσερ στην παραλία, καλά τα show του Δημάρχου, ωστόσο οποιος θέλει να διασφαλίσει την πρόσβαση του κόσμου στην παραλία, αμφισβητεί την νομιμότητα της επιχειρηματικής δράσης συνολικά στον αιγιαλό και την παράκτια ζώνη.

Οι δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από την ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ξεφυγει ποτέ ρούπι από την λογική που λέει ότι ο δήμος θα είναι ένας φορομπηχτικός μηχανισμός, που θα ξεχάσει την κρατική χρηματοδότηση και θα φορτώνει ανταποδοτικά τέλη , φορους και πρόστιμα στους δημότες προκειμένου να πληρωθούν οι κονωνικές υπηρεσίες του δήμου, η καθαριότητα, η συντήρηση των σχολικών κτηρίων, οι παιδικοί σταθμοί.

Γι αυτό φτάνουμε να πληρώνουμε στον Δήμο Αλίμου υπέρογκα δημοτικά τέλη, οριζοντίως μικρές επιχειρήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες της παραλίας, η λαΪκή οικογένεια και οι μεγαλοξενοδόχοι και τα airbnb, ενώ φυσικά οι 27 βίλες στον Άγιο Κοσμά, δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή με θράσος μας λεει ότι δεν αξίζει τον κόπο να γλυτώσουν 30 ευρώ το χρόνο μια οικογένεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η καθαριότητα στον δήμο. Ας φορολογήσει λοιπόν το μεγάλο κεφάλαιο στον δήμο, αν θέλει να διασφαλίσει την καθαριότητα και ας αφήσει τις ήδη υπερφορολογημένες λαïκες οικογένειες να ανασάνουν.

Είναι μαζί στην λογική της ανταποδοτικότητας που καλεί τους πολίτες να βάλουν για ακόμα μια φορά το χέρι στην τσέπη για τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, για τις παιδικές κατασκηνώσεις , για τα ΚΔΑΠ, για κάθε αθλητική η πολιτιστική δραστηριότητα που συμμετέχουν. Είναι μαζί στη λογική των κοστολογημένων προγραμμάτων, λες και οι ανάγκες του λαού μας μπορούν να χωρέσουν στον στενό κορσέ της δημοσιονομικής πολιτικής εξυπηρέτησης των στόχων της ΕΕ και των πλουτοκρατών.

Αμφισβητούν μήπως της κυριαρχία πια των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους εργαζόμενους του Δήμου, τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στη δημοτική συγκοινωνία και στις υπηρεσίες του ΘΟΠΑΑ; Πόσο μάλλον όταν όπως η Δημοτική Αρχή είναι λαγός στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, στην εφαρμογή κάθε τύπου ελαστικής σχέσης, στις απολύσεις και στις διώξεις συνδικαλιστών.

Υπάρχει ποτέ περίπτωση να αμφισβητήσουν το ΝΑΤΟ, τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, την εμπλοκή της χώρας μας στον Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Όχι μόνο δεν θα το αμφισβητήσουν, αλλα ξέρουμε ότι με μεγάλη χαρά συναγελάζονται, όπως ο Δήμαρχος με Πρεσβεις των ΗΠΑ για να τους ξεπλύνουν στην συνείδηση του κόσμου.

Υπάρχει άλλος δρόμος! Αυτό αποδείχτηκε και αυτά τα 4 χρόνια…

Απέναντί τους στάθηκε μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση". Μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε τα αιτήματα, τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων, των συλλόγων γονέων, των εργατικών σωματείων, των αθλητικών συλλόγων, των κατοίκων του δήμου.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" μπήκε μπροστά για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Ήταν η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τη δημοτική αρχή Κονδύλη.

Θυμίζουμε…

Πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση για ελεύθερες δωρεάν παραλίες για όλο τον λαό, όχι όψιμα, όχι ευκαριακά, όχι προεκλογικά. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή Κονδύλη, φρόντιζε να κατέβουν οι αφίσσες της καμπάνιας του ΚΚΕ για ελεύθερες παραλίες. Γιατί είμαστε οι μόνοι που έχουμε την μόνη καθαρή και κρυστάλλινη θέση για ελεύθερες παραλίες για όλο τον λαό, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με δημόσιες δωρεάν υποδομές. Γιατί είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε καμία σχέση, καμία δέσμευση με την πολιτική εξυπηρετησης των μεγαλοεπιχειρηματιών

Αναδείξαμε και πρωτοστατήσαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στο εγκλημα στον Άγιο Κοσμά, ήμασταν οι μόνοι που δεν σιωπήσαμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Ήμασταν και είμαστε οι μόνοι που αναδείξαμε τις επιπτώσεις των επενδύσεων στο Ελληνικό και στη Μαρίνα Αλίμου στη ζωή των κατοίκων του Δήμου και του Λεκανοπεδίου και στο περιβάλλον.

Παλέψαμε στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου, ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών, υπερασπιστήκαμε τα δίκια τους ενάντια στην τρομοκρατία της Δημοτικής Αρχής.

Παλέψαμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για την απομόνωση της εγκληματικής ναζίστικής οργανωσης της Χρυσής Αυγής και των φασιστοειδών, την ώρα που η Δημοτική Αρχή έδινε κάλυψη στων Δημοτικό Σύμβουλο τους για να ψαρέψει αργότερα στα θολά νερά του ναζιστικού υπόνομου

Συνεχίζουμε μαχητικά! Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στην ενίσχυση της δύναμής του! Στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή οι ανάγκες μας" απαντάμε οι ανάγκες μας!

Δυναμώνουμε την εργατική-λαϊκή αντίσταση! Ανατρέπουμε τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς. Ψηφίζουμε "Λαϊκή Συσπείρωση". Για δημοτική αρχή σύμμαχο του λαού και όχι εχθρό του. Για να σπάσουμε την αυτοδυναμία της αντιλαικης πολιτικής σε δήμο και σε περιφέρεια. Για δημοτικούς συμβούλους που δε θα μετατοπίζονται από την θέση που τους εξέλεξε ο Αλιμιώτικός λαός, στο πλευρό των αγώνων του των διεκδικήσεων του, των αγωνιών του , δε θα αλλάζουν παρατάξεις σαν τα πουκάμισα

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" απευθύνει πλατύ κάλεσμα αγώνα, συμπόρευσης και κοινής πάλης σε κάθε λαϊκό άνθρωπο που προβληματίζεται, καταλαβαίνει πως και στον Δήμο μας κάτι πρέπει να αλλάξει. Τον καλούμε να βγάλει τα συμπεράσματά του και από την ευκολία με την οποία δημοτικοί σύμβουλοι από κάθε άλλη παράταξη στην προηγούμενη τετραετία μπορεσαν να περάσουν τις θολές γραμμές που χωρίζουν αυτούς που στα μεγάλα συμφωνούν και τσακώνονται μόνο για την καρέκλα. Να δουν πίσω από τα μεγάλα λόγια, να ξεπεράσουν τα διλήμματα του γνωστού, που θα τους ξεχάσει την επόμενη μέρα για να συνεχίσει την υποστήριξή του στην εφαρμογή της αντιλαïκής πολιτικής

Ναι, μπορεί να αλλάξει! Με ισχυρή “Λαϊκή Συσπείρωση” και δυνάμωμα των αγώνων μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, να δυσκολεύουμε την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να θέτουμε όλο και πιο πολύ στο επίκεντρο το κύριο πρόβλημα:

Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

Ελεύθερες παραλίες για όλο το λαό, με δημόσιες και δωρεάν υποδομές άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού.

Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά του Αλίμου. Προτεραιότητα σε ανέγερση κτηρίων παιδικών σταθμών κατάλληλα για την φροντίδα βρεφών και νηπίων.

Κατάργηση των τροφείων για οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, δραστική μειωσή τους για μεγαλύτερα εισοδήματα. Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού με μόνιμές και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Να μειωθούν δραστικά τα ανταποδοτικά τέλη και να αυξηθεί η δημοτική φορολογία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ειδικά του παραλιακού μετώπου και του κλάδου του τουρισμού

Να σταματήσει η ομηρία εκατοντάδων εργατών στον Δήμο με τις ολιγόμηνες συμβάσεις και τη μόνιμη ανασφάλεια στη ζωή τους. Καμία απόλυση, καμία συνδικαλιστική δίωξη

Την μάχη αυτών των δημοτικών εκλογών , την δίνουμε με αισιοδοξία, με ενθουσιασμό γιατί γνωρίζουμε ότι παλεύουμε για το δίκιο των πολλών, για το δίκιο αυτών που παράγουν τον πλούτο. Πατάμε πάνω στο έδαφος που μας έστρωσε το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ στις προηγούμενες εκλογές, στο 8% στον Άλιμο και μεγαλώνουμε τον βηματισμό μας Γιατί για μας ωραία πόλη και όμορφες γειτονιές είναι αυτές που οι κατοικοί τους μπορούν να ζήσουν όπως τους αξίζει στον 21ο αιώνα κι όχι σε συνθήκες μεσαίωνα που τους επιβάλλουν οι μεγαλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις, κεντρικές και τοπικές που τους υπηρετούν.

Ψηφίζουμε το ψηφοδέλτιο μάχης και αμέσως τώρα συνεχίζουμε με την παρουσίαση των υποψηφίων μας, των αγωνιστών που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων, των γυναικών του γυναικείου ριζοσπαστικού κινήματος.

Ψηφίζουμε "Λαϊκή Συσπείρωση"!"