Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλίμου για την περιοχή των Κυθηρίων και το αίτημα για ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου

 


Η Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου στηρίζει το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων να παραμείνει το οικόπεδο Ο.Τ. 264 που βρίσκεται δίπλα στην Εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας ως χώρος πολιτισμού και να ολοκληρωθεί το έργο ανέγερσης πολιτιστικού κέντρου. 

Πρωταρχικό ζήτημα είναι η ικανοποίηση της ανάγκης για έναν χώρο πολιτισμού, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση ελεύθερα οι λαϊκές οικογένειες, οι νέες και οι νέοι, τα παιδιά, οι σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής, προκειμένου να καλλιεργείται και να αναπτύσσεται ο πολιτισμός, οι τέχνες και η καλλιτεχνική δημιουργία. Το αίτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό δεδομένου ότι ένας τέτοιος χώρος λείπει, όχι μόνο από την γειτονιά των Κυθηρίων, αλλά και από τον Δήμο Αλίμου συνολικά. 

Εμπόδιο στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος μπαίνει το κέρδος που επιδιώκει να αποκομίσει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, δηλαδή το Τριφύλλειο Ίδρυμα, ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εφόσον το επίμαχο οικόπεδο ήταν εξαρχής και παρέμεινε ιδιωτική περιουσία, άρα εν δυνάμει αντικείμενο επιχειρηματικής αξιοποίησης, όπως και έγινε τελικά; Για του λόγου το αληθές, το ίδιο το Ίδρυμα με την ανακοίνωσή του λέει στο δια ταύτα ότι η προσφορά της κατασκευαστικής εταιρείας στον διαγωνισμό «υπερέχει καταφανώς (…) ως προς το όφελος που θα αποκομίσει το Ίδρυμα από την δυνατότητα εκμετάλλευσης των οριζοντίων ιδιοκτησιών και των εν γένει χώρων…» δηλαδή από την εκμετάλλευση 12 διαμερισμάτων, 14 θέσεων στάθμευσης, 12 αποθηκών κατοικιών, pilotis κλπ. Και κάπου εδώ η ανάγκη για πολιτιστικό κέντρο και ελεύθερο χώρο για τους δημότες πάει περίπατο… 

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: πώς και η δημοτική αρχή δεν είχε προβλέψει μία τέτοια εξέλιξη; Mια δημοτική αρχή που κλίνει σε όλες τις πτώσεις αυτήν ακριβώς την «ανάπτυξη» ώστε ο Άλιμος να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων και δράσης επιχειρηματικών ομίλων. 

Όπως παραδέχεται το Τριφύλλειο, η δυνατότητα για μία τέτοια επιχειρηματική αξιοποίηση δόθηκε ήδη από το 2015, με την προσθήκη του συστήματος αντιπαροχής στη σύμβαση δωρεάς του εν λόγω οικοπέδου από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων, και περιλάμβανε κτιριακό συγκρότημα, με μόλις ένα μέρος του (μέχρι 150 τ.μ.) να προορίζεται για Πνευματικό Κέντρο και μάλιστα ελεγχόμενης χρήσης από το ίδιο το ίδρυμα. 

Σε όλο αυτό το διάστημα η Δημοτική Αρχή Κονδύλη συνδιαλεγόταν με το Τριφύλλειο Ίδρυμα, ενώ ουδέποτε αποκάλυψε στους δημότες τον κίνδυνο να χαθεί η χρήση του οικοπέδου προς όφελος τους. Από τη μία ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται την κοινωφελή χρήση με νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό που αποφάσισε το 2021, δηλαδή 6 χρόνια μετά (!), κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει το σύστημα αντιπαροχής («δεν είχε περάσει από το μυαλό μας» λέει ο δήμαρχος για το ότι θα ήθελε ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου να φτιάξει πολυκατοικίες!), και από την άλλη το 2022 πήρε μέρος στο διαγωνισμό του Τριφυλλείου όπου και έχασε γιατί η κατασκευαστική ΔΑΚΩΝ ΑΕ κατέθεσε μεγαλύτερο ποσοστό αντιπαροχής. Ωστόσο με την συμμετοχή στο διαγωνισμό, ο Δήμος αποδέχτηκε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο θα λειτουργήσει με βάση το οικονομικό όφελος του ιδιοκτήτη, αλλά και την χρήση του ως γενικής κατοικίας.

Η στάση της δημοτικής αρχής όλο το προηγούμενο διάστημα συνοψίζεται στην παραδοχή της πως δε λειτούργησε με σκοπό να προκαλέσει κάποιο αθέμιτο πρόβλημα στο Ίδρυμα. 

Επιβεβαιώνεται πως όταν μια περιοχή αντιμετωπίζεται ως φιλέτο, τότε το επιχειρηματικό κέρδος μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τις ορέξεις των εργολάβων υπηρετούν συνολικά οι αλλαγές χρήσης γης, οι οποίες διευκολύνονται τόσο από το νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων διαχρονικά,όσο και των τοπικών διοικήσεων, περιφερειακής και δημοτικής αρχής, που στηρίζουν τηνανάπτυξη και κερδοφορία του κατασκευαστικού και τουριστικού κεφαλαίου. Γι’ αυτό τον λόγο, στην περιοχή μας, και ευρύτερα στο Νότιο Τομέα, αυτή η ανάπτυξη έχει αρνητικό πρόσημο για το λαό, οδηγώντας σε έλλειψη ελεύθερων χώρων, χώρων άθλησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αλλά και σε αύξηση κόστους ζωής για τις λαϊκές οικογένειες.

Με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Κυθηρίων, με τα αρμόδια υπουργεία και την περιφέρεια (αλήθεια γιατί η δημοτική αρχή δεν κατήγγειλε ποτέδημοσίως την εξέλιξη αυτή;) να έχουν συναινέσει στον διαγωνισμό και τοναποχαρακτηρισμό του οικοπέδου σε γενικής κατοικίας, η πρόταση της δημοτικής αρχής για επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου μέσω σημειακής τροποποίησης τουπολεοδομικού σχεδίου είναι τουλάχιστον ανεπαρκής προκειμένου να ικανοποιηθείτο αίτημα των κατοίκων.

Οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι Αλιμιώτες συνολικά, δεν έχουν κανένα λόγο ναεγκλωβιστούν σε ψευτοδιλήμματα του τύπου «προτιμάτε ένα μισοτελειωμένο τσιμεντένιοκτήριο ή ένα ολοκληρωμένο μικρότερο κτήριο και 4 ιδιόκτητες πολυκατοικίες;». Μόνη απάντηση που πραγματικά συμφέρει την γειτονιά και τους δημότες είναι: «Προτιμάμε έναν ολοκληρωμένο χώρο πολιτισμού και ελεύθερο χώρο με δωρεάν πρόσβαση σε όλους».

Με αυτό το δίκαιο αίτημα, καλούμε τη δημοτική αρχή να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να πάρουμε απόφαση για τη διεκδίκηση του χώρου από τον ιδιώτη με κάθε τρόπο, με σκοπό την ανέγερση πολιτιστικού δημοτικού κέντρου. Καλούμε τους κατοίκους να δώσουν αγωνιστική συνέχεια προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί είναι η μόνη πίεση που μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού.

Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου, 24/01/2024

https://laikisyspeirosialimou.blogspot.com

facebook: Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου

email: laikisyspeirosialimou@gmail.com 


Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωσή της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλίμου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1-8IrQJaZI4imtxakWU5YRk6IPYOBiBFx/view?usp=drivesdk