Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Γ. Γκιόκας: Η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της και αύριο θα πάρει νέα μαζική απάντηση

 

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης με ψέματα και συκοφαντίες να πείσει πως οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στις απλήρωτες υπερωρίες, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αναφέρθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση «φάγατε τα μούτρα σας, διασυρθήκατε, οι εργαζόμενοι σας απάντησαν με την πιο πετυχημένη και μαζική απεργία των τελευταίων ετών και αύριο θα σας απαντήσουν με νέα απεργιακή μάχη».

Ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε την κυβέρνηση που προσπαθεί να βρωμίσει τους λαϊκούς αγώνες με προβοκάτσιες, ενώ έφθασε στο σημείο να εμπλέξει ακόμα και τους μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων, όταν η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που εδώ και ένα χρόνο ταλαιπωρεί τους μαθητές με την τηλεκπαίδευση, τις μάσκες - αερόστατα, τα τάμπλετ που δεν έφθασαν ποτέ σε μαθητές.

Κατήγγειλε ακόμα πως τώρα η κυβέρνηση επιστρατεύει επιχειρήματα απελπισίας και συκοφαντίας και επιχειρεί να επικεντρώσει τη συζήτηση σε δήθεν θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου για να κρύψει το συνολικό αντιδραστικό χαρακτήρα του. Ο Γ. Γκιόκας κατέρριψε ένα προς ένα αυτά τα επιχειρήματα, τονίζοντας μάλιστα πως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για θετικά άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά υποκρύπτουν νέες αντεργατικές ρυθμίσεις. 

Ο στόχος της ψηφιακής κάρτας, επισήμανε, δεν είναι η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά η καταγραφή του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα και ο μισθός του εργαζόμενου και να μην περιλαμβάνεται σε αυτόν η ώρα του διαλείμματος κ.ά. 

Για το δικαίωμα στην αποσύνδεση στην τηλεργασία, ο Γ. Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση που το εμφανίζει ως «δικαίωμα» ενώ είναι απολύτως αυτονόητο ο εργαζόμενος να κλείνει τον υπολογιστή του όταν τελειώσει το ωράριό του. Η κυβέρνηση με το να βαφτίζει «δικαίωμα» το αυτονόητο ουσιαστικά απαλλάσσει τον εργοδότη από οποιαδήποτε συνέπεια όταν παραβιάζει το ωράριο και του δίνει τη δυνατότητα να ρίχνει την ευθύνη στον εργαζόμενο που δεν άσκησε το «δικαίωμά του».

Όσον αφορά την άδεια πατρότητας, τόνισε πως η κυβέρνηση πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες την άδεια των 14 ημερών προς τον πατέρα, όταν του αυξάνει το ωράριο εργασίας σε 10 ώρες, ελαστικοποιεί την ελαστική μορφή απασχόλησης και καταργεί την κυριακάτικη αργία.

Τέλος, αναφορικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για υπέρμετρη προστασία των συνδικαλιστών και τη μη δίωξή τους σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης, τον χαρακτήρισε αθλιότητα, ξετσιπωσιά και ψέμα τονίζοντας πως υπάρχει η νομολογία των δικαστηρίων που είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Άλλος είναι ο λόγος, πρόσθεσε, θέλετε να στοχοποιήσετε, να ποινικοποιήσετε και να διώκετε πρωτοπόρους εργαζόμενους και συνδικαλιστές, επισήμανε ο Γ. Γκιόκας.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι όλα τα αστικά κόμματα ως υπέρμαχοι της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου υποστηρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου που χρόνια τώρα αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ και εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κι αν δεν έχουν περάσει όλα αυτά τόσα χρόνια είναι χάρη στους αγώνες του ταξικού κινήματος και του ΚΚΕ που τα εμπόδισαν.

Καταλήγοντας, κατήγγειλε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα εμφανίζεται να κάνει κριτική στο νομοσχέδιο, ενώ η κυβέρνησή του ήταν αυτή που επέβαλε στους εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν 32 Κυριακές το χρόνο, δεν κατάργησε κανένα μνημονιακό νόμο, ενώ δεν υιοθέτησε ούτε την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ με βάση τις προτάσεις 530 Σωματείων και Ομοσπονδιών για τους εργαζόμενους. «Πού ήσασταν τότε;», αναρωτήθηκε ο Γ. Γκιόκας απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «μειώνατε τη φορολογία στα κέρδη και τα μερίσματα των επιχειρήσεων από το 15 στο 10%, αυτό κάνατε». 

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα κίνημα που θα περάσει στην αντεπίθεση με την οργάνωση των εργαζομένων και την κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Χρειάζεται μία νέα κοινωνική οργάνωση που θα απελευθερώσει νέες κοινωνικές δυνατότητες και αυτή δεν είναι άλλη από τον σοσιαλισμό,  αυτό είναι το πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο» κατέληξε ο Γ. Γκιόκας.