Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί αλλά και τα «μπρος-πίσω», την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε τετραψήφια νούμερα

 Κλειστά καταστήματα και άδειοι δρόμοι στο κέντρο της ΑθήναςΚλειστά καταστήματα και άδειοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Σε τετραψήφια νούμερα παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού, καθώς τα «μπρος-πίσω», οι αντιφάσεις, οι παλινωδίες και κυρίως η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας θεριεύουν την πανδημία.

Από τις 6 μ.μ. του Σαββάτου τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στην αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τη βασική πηγή διασποράς που είναι οι εργασιακοί χώροι, μην τυχόν και «επιβαρυνθούν» οι εργοδότες. Έτσι, την ίδια ώρα που τα τρακοσάρια πέφτουν «βροχή» σε όσους παραβιάζουν τους περιορισμούς, στους εργασιακούς χώρους δεν υπάρχουν εκτεταμένοι έλεγχοι, ούτε καν το στοιχειώδες, ο εξαναγκασμός των εργοδοτών να διενεργούν μαζικά τεστ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.113 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 163.213, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 249 ασθενείς, με την πίεση στο σύστημα Υγείας να αυξάνεται, ιδίως στην Αττική. Επίσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 29 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας στους 5.951 τους νεκρούς.

Τα κρούσματα στην Αττική παραμένουν σε μεγάλο αριθμό καθώς ανέρχονται σε 565, ενώ ανησυχητική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 106, στην στην Αχαΐα με 78 και στην Εύβοια με 52 (διαβάστε εδώ περισσότερα). 

Συνεχίζονται τα «μπρος-πίσω»

Τα όσα έγιναν με το «take away» για τα καταστήματα εστίασης, το οποίο τελικά θα παραμείνει σε ισχύ, είναι ενδεικτικά για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία.

Αρχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης σε τηλεοπτικό σταθμό πως «έχει καταργηθεί το ''take away'' τα Σαββατοκύριακα» για τα καταστήματα εστίασης, γιατί «έχει παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός».

Λίγο αργότερα, το υπουργείο διευκρίνισε πως η απαγόρευση του «take away» δεν ισχύει για αυτό το Σάββατο, αλλά από αύριο Κυριακή και για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι παλινωδίες συνεχίστηκαν, καθώς τελικά το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το «take away» θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, επειδή η κυβέρνηση εκτίμησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του «take away» θα «δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα».

Σε κάθε περίπτωση, τα συνεχόμενα «μπρος-πίσω» πηγάζουν από την προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει μεταξύ των περιορισμένων δυνατοτήτων του συστήματος Υγείας και των αναγκών της αγοράς, χωρίς να «ξοδέψει» λεφτά για την προστασία του λαού.

Φυσικά, η εγκληματική αυτή διαχείριση της πανδημίας δεν οφείλεται σε αβλεψία ή σε κακή διαχείριση, αλλά στις προτεραιότητες που θέτει κάθε αστική κυβέρνηση. Έτσι, «λεφτόδεντρα» μπορεί να μην υπάρχουν για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, ούτε μπορεί η κυβέρνηση να «γεννήσει» περισσότερα λεωφορεία, όμως για το κεφάλαιο το ένα πακέτο στήριξης διαδέχεται το άλλο.