Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ: Να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες στη «ΦΑΜΑΡ»

 


«Να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες στη ΦΑΜΑΡ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», διεκδικούν με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ» και το Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας και περιοχής Αυλώνα.

Η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα μας, αναφέρουν, «βρίσκονται, από την πρώτη μέρα της πανδημίας, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των συναδέλφων, απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με άθλιο τρόπο τις εξελίξεις με τον κορονοϊό (για την εξάπλωση του οποίου ακόμα και σήμερα έχουν σοβαρές ευθύνες) για να τσακίσουν εργατικά δικαιώματα».

Για αυτό, συνεχίζουν, «επιδιώξαμε συνάντηση με τη διοίκηση της ΦΑΜΑΡ μέσα στον Δεκέμβρη -για το πάγιο αίτημα σε όλο τον κλάδο- ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι εργαζόμενοι από τις εργολαβίες, μέχρι να πάψει πλήρως αυτό το καθεστώς ομηρίας και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή εργασία με συμβάσεις "ΦΑΜΑΡ". Η εταιρεία, κάνοντας χρήση κάθε αντεργατικού νομοθετικού εργαλείου που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και δεν κατάργησαν οι πρόσφατες (ΣΥΡΙΖΑ), έχει δημιουργήσει εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, συμβασιούχους, εργολαβικούς (ICAP, ADECCO, SKYMAR - ο νέος εργολάβος καθαριότητας σε Ανθούσα και Άλιμο, ΓΕΝΚΑ), αορίστου. Η αντίφαση σε αυτήν τη στάση είναι πως όλοι οι συνάδελφοι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε όποια φάση ανάκαμψης ή ύφεσης βρίσκεται η δουλειά».

Η πραγματικότητα, επισημαίνουν, «είναι πως είτε σε περιόδους ανάπτυξης είτε σε περιόδους κρίσης οι συνάδελφοι "έβαλαν πλάτη" με υπερωρίες, με εργασία Σάββατο ή Κυριακή, με μετακινήσεις από εργοστάσιο σε εργοστάσιο του Ομίλου, από περιοχή σε περιοχή. Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις που κατά καιρούς δημοσιεύει η εταιρεία, η ΦΑΜΑΡ υπερκάλυπτε τους στόχους και την κερδοφορία της».

Αντίθετα, υπογραμμίζουν, «αρκετοί συνάδελφοί μας από ICAP, ADECCO, ΓΕΝΚΑ ήρθαν στη δυσάρεστη θέση, μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, να βρεθούν στις λίστες της ανεργίας λόγω "αναδουλειάς" ή "δυσκολίας για το πρώτο τρίμηνο του 2021".

Πάντα στην κρίση και στη ζημιά θυμούνται ότι είμαστε μια οικογένεια, στα κέρδη το ξεχνάνε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αυξήσεις στη "ΦΑΜΑΡ" ήταν οριακά στο 1% ενώ τα κέρδη είναι νούμερα πολλαπλάσια. Ωστόσο, η αύξηση αυτή ήταν μόνο για μία ταχύτητα εργαζομένων, ενώ κανένας εργολαβικός και κανένας από τους νέους συμβασιούχους δεν είδε αυτή την αλλαγή στο μισθό του».

Σε έναν κλάδο, τονίζουν, «που στη διάρκεια της πανδημίας οι εργοδότες είδαν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται, να έχουν αύξηση του τζίρου τους, να αυξάνονται οι εξαγωγές που σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 60%. Με βάση τα στοιχεία, ήδη ο κλάδος του Φαρμάκου καταγράφεται ο δεύτερος εξαγωγικός τομέας μετά την Ενέργεια και η κυβέρνηση μαζί με τους εργοδότες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων παίρνουν μέτρα που τσακίζουν τη δικιά μας ζωή».

Ήδη η κυβέρνηση και η εργοδοσία του κλάδου, συμπληρώνουν, «αξιοποιούν όλα τα αντεργατικά μέτρα, την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή απλήρωτων υπερωριών, την αύξηση των απολύσεων και τη μεταφορά των εργατικών διαφορών από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ. Ταυτόχρονα, για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν οργανωμένες αντιστάσεις σήμερα και στο μέλλον, βάζουν περισσότερα εμπόδια στη λειτουργία και δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, σημειώνουν, «από την οργάνωση στα σωματεία μας, την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους συναδέλφους, τη συσπείρωση στην Ομοσπονδία μας (ΟΕΦΣΕΕ)».

«Η μεγαλύτερη δύναμη της Ομοσπονδίας μας, των Κλαδικών Συνδικάτων, του Επιχειρησιακού Σωματείου», καταλήγουν, «είναι η παρέμβαση και η δράση των ίδιων των συναδέλφων μέσα στους χώρους δουλειάς για να σπάσει η μοιρολατρία. Με την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να υπερασπιστούμε τις δουλειές μας, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Ας διαψεύσουμε όλους αυτούς που μας θεωρούν ελεγχόμενους, πειθήνιους, σιωπηλούς, όλους αυτούς που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως οι αγώνες είναι μάταιοι και δεν οδηγούν πουθενά. Εμείς απαντάμε πως χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δίνεται, έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε, πρέπει να το κάνουμε!

Να επιστρέψουν πίσω στη δουλειά όλοι οι συνάδελφοι στις εργολαβίες! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!».