Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και διασφάλιση των όρων για την πρόσβαση του λαού σε αυτό

 


Την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και τη διασφάλιση των όρων για την πρόσβαση του λαού σε αυτό ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Αναφέρει:

«Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, ένα οικοσύστημα υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και ταυτόχρονα μια από τις ελάχιστες παραλίες, ελεύθερα προσβάσιμες στον λαό της Αττικής.

​Όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ, έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του. Δεν γίνονται οι απαραίτητες δασοκομικές και διαχειριστικές εργασίες, ούτε υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας και οικολογικής του ανόρθωσης. Δεν λειτούργησε ποτέ το υπάρχον δίκτυο δασοπυρόσβεσης που πληρώθηκε από τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ο υδροβιότοπος και το δάσος, με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτουν, έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Δεν έχουν αφαιρεθεί ούτε καν τα συρματοπλέγματα της παλιάς αμερικανικής βάσης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και το θάνατο δεκάδων πτηνών κάθε χρόνο. Ενώ τα προβλήματα διαχείρισης των υδάτων δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στον υδροβιότοπο.

​Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την εγκληματική πολιτική στη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου, ενοχοποιώντας το λαό που το επισκέπτεται, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με αυθαίρετες απαγορεύσεις, εμποδίζονται λαϊκές οικογένειες, ακόμη και κάτοικοι ή επισκέπτες της περιοχής να επισκεφθούν το Εθνικό Πάρκο, να κάνουν το μπάνιο τους κλπ., και μάλιστα χωρίς -σε πολλές περιπτώσεις- αυτό να υπαγορεύεται από τις καιρικές συνθήκες. 

​Την ίδια στιγμή οι όποιες εργασίες ή παρεμβάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (π.χ. αποψίλωση), γίνονται ερήμην του Δασαρχείου, πέρα και έξω από κάθε ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό προστασίας του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος θα έπρεπε να περιλαμβάνει ειδική μελέτη δασικής διαχείρισής του, με τα αναγκαία μέτρα βελτίωσης της ποιότητας και προστασίας του μοναδικού στην Ελλάδα, παραθαλάσσιου Δάσους Κουκουναριάς (Pinus pinea).

​Στην ουσία φορτώνεται στο λαό η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής προστασίας και ταυτόχρονα "στρώνεται το έδαφος" για την επιχειρηματική εκμετάλλευσή του.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος και της γης, υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης υπηρεσιών και υποδομών που σχετίζονται με την προστασία τέτοιων οικοσυστημάτων. Διαψεύδει τις “μεγαλοστομίες” των εκάστοτε κυβερνώντων και αποδεικνύει ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παράδοση και εκμετάλλευση των οικοσυστημάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

​Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητά του, με κατάλληλους όρους και κανόνες, στις λαϊκές οικογένειες του λεκανοπεδίου, στους μαθητές και τα σχολεία, στα ΑμεΑ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

• Για να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του Σχινιά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τη συντήρηση του αυτοτελούς δικτύου δασοπυρόσβεσης του πάρκου, με εργασίες που θα σέβονται το περιβάλλον και θα καθιστούν το πάρκο προσβάσιμο στο λαό της Αττικής, με τη δημιουργία όποιων άλλων υποδομών κριθούν αναγκαίες (π.χ. οδοί διαφυγής, στάθμευση κλπ.) από τις ειδικές επιστημονικές μελέτες.

• Για να σταματήσουν οι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες  απαγορεύσεις σε βάρος όσων επισκέπτονται το Πάρκο;

• Για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης και προστασίας καθώς και σχέδιο εκκένωσης του πάρκου σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης, καθώς και του οικείου Δασαρχείου».