Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - Γ. ΔΕΛΗΣ: «Καμιά λαϊκή οικογένεια, κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιο σχολείο»

 

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας, η συζήτηση του κατάπτυστου αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Η ψήφιση του έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, όπου θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα από γονείς, εκπαιδευτικούς και εργατικά σωματεία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης που αντί να πάρει μέτρα για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών, πέντε εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, φέρνει ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Θέτοντας τα επιτακτικά τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από το πολύμηνο κλείσιμο των σχολείων, για την προστασία από την εξασφάλιση της παρουσίας όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών στα σχολεία τους από την 1η Σεπτέμβρη, σημείωσε: «Αντί για όλα αυτά, τα τόσο αναγκαία, τι κάνετε; Φέρνετε άρον άρον, μέσα στο καλοκαίρι, ένα βαρύ νομοσχέδιο με εκατοντάδες άρθρα όχι, όμως, για τις επείγουσες ανάγκες, αλλά για την αυτονομία λέει, των σχολείων, και για την αξιολόγηση, τον ασφυκτικό, δηλαδή, έλεγχο των εκπαιδευτικών!».

«Αν αυτό ψηφιστεί, τότε το Σεπτέμβρη που έρχεται, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα βρεθούν μπροστά σε ένα αλλιώτικο σχολείο», σημείωσε, τονίζοντας πως αλλάζει προς το χειρότερο και προστίθενται νέα ταξικό εμπόδια. «Κοντά σε όσα ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ισχύουν, με το σημερινό νομοσχέδιο, ολοκληρώνεται, σε αυτή τη φάση, μια βαθιά αντιδραστική τομή στον ίδιο τον πυρήνα της εκπαίδευσης: Στο τι και πώς μαθαίνουν οι μαθητές, στο τι και πώς διδάσκει ο εκπαιδευτικός και σε ποιο εργασιακό περιβάλλον. Το σχολείο, λοιπόν, αυτό, το βαφτίζετε αυτόνομο και αποκεντρωμένο!», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με αφορμή τις διατάξεις που ωθούν το σχολείο να εμπορεύεται τις υποδομές του και να έχει και άλλες πηγές χρηματοδότησης πέρα από την κρατική, να μπαινοβγαίνουν δηλαδή οι χορηγοί, υπογράμμισε πως «την ίδια στιγμή, με το πρόσχημα της αυτονομίας, το κράτος διώχνει από πάνω του τη δική του ευθύνη να χρηματοδοτεί αποκλειστικά αυτό, τα σχολεία».

Στάθηκε, μεταξύ άλλων, στις ρυθμίσεις για το πολλαπλό βιβλίο σημειώνοντας πως «για την ίδια τάξη, θα υπάρχει μια ποικιλία από σχολικά βιβλία διαφορετικά ως προς τη δυσκολία, την έκταση και το βάθος του περιεχομένου τους, θα υπάρχουν σχολικά βιβλία πολλών επιπέδων και ταχυτήτων, σχολικά βιβλία χαμηλού, μέτριου και υψηλού βαθμού δυσκολίας τα οποία θα απευθύνονται σε μαθητές και σε σχολεία αντίστοιχων κατηγοριών», θυμίζοντας πως πρόκειται για μια ιδέα που δοκιμάστηκε και παλιότερα επί Αρσένη και απέτυχε τελείως. «Η αυτονομία έρχεται και διώχνει τον ενιαίο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η σχολική γνώση!», σημείωσε και τόνισε πως το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται τα σχολικά βιβλία που λένε ψέματα, που διαστρεβλώνουν, που με συνταγές και προσκλήσεις για πάρτι πάνε να μάθουν στα παιδιά τη μητρική τους γλώσσα. «Εμείς πρώτοι απ' όλους θέλουμε αυτά τα βιβλία να αλλάξουν, θέλουμε πλούτο πηγών και ηλεκτρονικών μέσων, τα οποία, όμως, θα αναπτύσσουν την αγάπη στη γνώση, θα διδάσκουν ότι η αλήθεια είναι αντικειμενική, κι όχι ο καθένας να κατασκευάζει - όπως λέει η παιδαγωγική σας - τη δική του αλήθεια κι ύστερα να απορείτε τάχα με τον ανορθολογισμό που φουντώνει με τους εμβολιασμούς, και ότι αυτήν την αντικειμενική, επιστημονική αλήθεια μπορεί να την κατακτήσει κάθε άνθρωπος για να ερμηνεύσει και να αλλάξει τον κόσμο. Αυτά τα θέλουμε εμείς για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως και ανεξάρτητα από την κοινωνική τους προέλευση», εξήγησε.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε βασικές πτυχές του νομοσχεδίου. «Πώς μπορεί να μιλήσει για τις δεξιότητες που αυγαταίνουν στα σχολεία σε βάρος μαθημάτων όπως η κοινωνιολογία, η αισθητική και η φυσική αγωγή; Ούτε μπορεί ούτε και θέλει, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε αυτό το δρόμο με τη λεγόμενη θεματική εβδομάδα! Και τι να πει για την αυτονομία των σχολείων, αυτόν το δούρειο ίππο της εμπορευματοποίησης και της ταξικής κατηγοριοποίησης της εκπαίδευσης! Ακόμα και τώρα τον ακούμε να υπερασπίζεται με πάθος την αυτονομία των σχολείων, να διεκδικεί την πατρότητα της ιδέας για τη χώρα μας και να επικαλείται την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση», επισήμανε ο Γ. Δελής, ξεκαθαρίζοντας πως επιχειρείται να κρυφτεί η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην ουσία του νομοσχεδίου πίσω από δευτερεύοντας ζητήματα και προσωπικές αντιπαραθέσεις με την υπουργό παιδείας.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ανέφερε πως πρόκειται για ασφυκτικότατο ατομικό έλεγχο ώστε να υλοποιούν την αυτονομία, αλλά και κάθε αντιδραστικό μέτρο χωρίς αντίρρηση. «Ο εκπαιδευτικός θα είναι κυριολεκτικά κυκλωμένος από παντού για να μη ξεφεύγει ρούπι από τις κατευθύνσεις του ΥΠΑΙΘ. Κι όποιος δε σκύβει το κεφάλι τον περιμένει παρακράτηση του μισθού του και απαγόρευση κατάληψης οποιασδήποτε στελεχιακής θέσης για τα επόμενα 8 χρόνια. Το θυμάστε αυτό, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι η τροπολογία Γεροβασίλη για την αξιολόγηση στο δημόσιο που τώρα η ΝΔ τη φέρνει στην εκπαίδευση», υπενθύμισε.

«Στο αστικό σχολείο της αυτονομίας, προετοιμάζεται ο νέος εργαζόμενος ως φθηνός, ευέλικτος και προσαρμοσμένος στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Καμιά λαϊκή οικογένεια, κανένας εκπαιδευτικός που σέβεται το ρόλο του δεν μπορεί να δεχτεί ένα τέτοιο σχολείο! Για ένα να είστε βέβαιοι εκεί στην κυβέρνηση! Ο αγώνας που ήδη ξεκίνησε ενάντια στο νομοσχέδιο, από την 1η του Σεπτέμβρη θα φουντώσει ενάντια στην εφαρμογή του!», είπε. «Δεν θα αφήσει ο λαός τα σχολειά του να γίνουν εμπορικά μαγαζιά και τα παιδιά του να μείνουν διψασμένα για μόρφωση μέσα, μάλιστα, στον ωκεανό, σήμερα, της επιστημονικής γνώσης!», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για ένα σχολείο Ενιαίο και δωδεκάχρονο, όπου θα οργανώνεται η επαφή του μαθητή με όλες τις πτυχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, δήλωσε πως το ΚΚΕ είναι αρνητικό με βάση την αφετηριακή του θέση για το χωρισμό του κράτους από την εκκλησία.