Κυριακή 24 Μαΐου 2020

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ: Καμιά νέα θυσία - Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!

Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη νέα οικονομική κρίση, απαντούν σωματεία και επιτροπές αγώνα σε Τουρισμό - Επισιτισμό στο νέο αντεργατικό πακέτο της κυβέρνησης, το οποίο τους καταδικάζει στην ανέχεια και την ανεργία.

«Ενισχυμένο» το νέο αντεργατικό πακέτο της κυβέρνησης για τον κλάδο
Τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί στην ανεργία, στην περίπτωση των εποχικών και των «ελαστικά» απασχολούμενων συχνά χωρίς καμία προστασία, η κυβέρνηση «μπουκώνει» τους επιχειρηματίες με επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο όνομα της «ενίσχυσης της εργασίας». Οι Συλλογικές Συμβάσεις ανατρέπονται όσον αφορά τους μισθούς, τον χρόνο εργασίας, την επαναπρόσληψη των εποχικών.

Χιλιάδες εποχικοί στα νησιά και τις άλλες τουριστικές περιοχές βλέπουν τις ημερομηνίες των επαναπροσλήψεων να περνούν και την αγωνία τους να κορυφώνεται. Το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη απειλείται με κατάργηση στην πράξη, αφού καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τις θέσεις εργασίας, ενώ η κυβέρνηση έκανε «δώρο» στους εργοδότες τις ασφαλιστικές εισφορές των εποχικών που θα προσληφθούν με μερική απασχόληση, ως «κίνητρο επαναπρόσληψης» των εργαζομένων...
Το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να ζουν με 534 ευρώ το μήνα, παρατείνεται για τις επιχειρήσεις του κλάδου έως τον Ιούλη, ενώ όπως και στους υπόλοιπους κλάδους η γκάμα της «ευελιξίας» διευρύνεται, με το δικαίωμα των εργοδοτών να μειώνουν στο μισό το χρόνο εργασίας και τις αποδοχές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, με την «αναπλήρωση» από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να οδηγεί σε μείωση μισθών κατά 20%. Ταυτόχρονα, με τις επαναπροσλήψεις «στον αέρα» και την «ευελιξία» να διευρύνεται, ελάχιστοι εποχικοί θα καταφέρουν να πάρουν το φθινόπωρο επίδομα ανεργίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφαλιστική τους κάλυψη και την επιβίωσή τους μέχρι την επόμενη σεζόν...
Πρώτη απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία
Πρώτη απάντηση στις αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης έδωσαν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνοντας την Παρασκευή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Με το σύνθημα «"Ευέλικτη" δουλεία και "Συν-Εργασία", κέρδη για να έχει η εργοδοσία», οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα αντεργατικά μέτρα.
Αρχικά οι εκπρόσωποι του υπουργείου αρνήθηκαν να συναντηθούν με εκπροσώπους των εργαζομένων. Τις μόνιμα κλειστές για τους εργαζόμενους πόρτες, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει διαρκώς ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους ξενοδόχους και υλοποιεί τα αιτήματά τους, κατήγγειλαν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής.
Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν πως θα «ξετρυπώσουν» τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και μετέφεραν την κινητοποίησή τους στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Αφού δεν δέχεται κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης να μας συναντήσει, θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας δεχθούν», τόνισε ο Ν. Παπαγεωργίου μιλώντας στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο της εργοδοτικής ένωσης. Τελικά, όταν η κινητοποίηση έφτασε στα... πραγματικά αφεντικά, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως στο υπουργείο περιμένουν την αντιπροσωπεία τους!
Η γγ του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη, επιβεβαίωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για το εισόδημα των εργαζομένων είναι τα ψίχουλα των 500 ευρώ, την ίδια στιγμή που στηρίζει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στα αιτήματα των εργαζομένων απάντησε μόνο πως «εξετάζεται» η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης.
Την προκλητική στήριξη των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου, σε αντίθεση με τα ψίχουλα των 400 και 500 ευρώ το μήνα με τα οποία καλεί η κυβέρνηση τους εργαζόμενους να επιβιώσουν, σχολίασε ο Ν. Παπαγεωργίου. Τόνισε πως το αίτημα να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα βρίσκεται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων. «Αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι αυτοί που πήραν τηλέφωνα για να γίνει η συνάντηση», κατήγγειλε ο Γ. Στεφανάκης, σχολιάζοντας το ρόλο του τουριστικού κεφαλαίου το οποίο κόβει και ράβει μέτρα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στην ανέχεια.
Νωρίτερα, χαιρετισμούς στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο είχαν απευθύνει ο Βαγγέλης Καρατζάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ξενοδοχείου «Marriott», ο Φώτης Δράκος, πρόεδρος του παραρτήματος Δυτικών Συνοικιών του κλαδικού Συνδικάτου, και ο Γιώργος Ρίγγας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ξενοδοχείου «Grand Resort Lagonisi».
Μαχητική κινητοποίηση την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Συνέχεια με το συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αττική
Στην Αττική, η αγωνιστική συνέχεια δίνεται από το κλαδικό Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία, που καλούν σε κεντρική κινητοποίηση την Πέμπτη 28/5 με συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.
Τα συνδικάτα απαιτούν: Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό με βάση τις ΣΣΕ. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.
Προετοιμάζοντας το συλλαλητήριο, παραρτήματα του κλαδικού Συνδικάτου προχωρούν σε παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις το Σάββατο 23/5 στις 6 μ.μ. σε ΠεριστέριΓλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ τη Δευτέρα 25/5, μέρα που θα ανοίξουν τα εστιατόρια, θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 23-24 Μάη 2020