Κυριακή 24 Μαΐου 2020

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: «Κενά υπήρχαν και θα υπάρχουν», η απάντηση στην έλλειψη γιατρών και ΜΕΘ σε νησιά

Αποδομήθηκε για άλλη μια φορά tο κυβερνητικό αφήγημα της «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», με την κυβέρνηση να κάνει σαφή την απόφασή της να μην πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού, με τη λογική «κενά υπήρχαν και θα υπάρχουν»!
Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο «Ριζοσπάστης» έθεσε την εξής ερώτηση:
Την ώρα που προωθείται το άνοιγμα του Τουρισμού, η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, δεν κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια. Πολλά νοσοκομεία σε τουριστικές περιοχές δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες, π.χ. στη Σάμο δεν υπάρχει πνευμονολόγος, στην Κάλυμνο παιδίατρος. Στα περισσότερα νησιά, όπως π.χ. σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, δεν λειτουργεί ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία των μόνιμων κατοίκων, των εργαζόμενων στον κλάδο και των τουριστών; Θα υπάρξει τακτική διεξαγωγή δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους στον Τουρισμό; Η διενέργεια περιορισμένων, δειγματοληπτικών μόνο τεστ στους τουρίστες, δεν υπονομεύει την προσπάθεια μη διασποράς του ιού που με θυσίες διασφάλισε ως τώρα ο λαός;
«Όταν ξεκίνησε η πανδημία τα μέτρα που πήραμε αφορά το σύνολο της επικράτειας και οι αποφάσεις αφορούσαν όλες τις δομές της Ελλάδας, προμηθευτήκαμε ΜΑΠ για όλους, αναβαθμίσαμε τον εξοπλισμό μας, κάναμε επιπλέον προσλήψεις όπου υπήρχε ανάγκη. Στην Κρήτη έχουμε προσλάβει πάνω από 400 άτομα», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, αποσιωπώντας ότι μόνο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) τα κενά είναι 500, σε όλη την Κρήτη ξεπερνούν 2.000, στην Ελλάδα πάνω από 30.000. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 4.000 προσλήψεις συμβασιούχων που θα απολυθούν σε λίγους μήνες, για τα μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται με το σταγονόμετρο.
Είπε ακόμη ο υφυπουργός Υγείας: «Κενά υπήρχαν και θα υπάρχουν. Και πριν την πανδημία δεν υπήρχαν ΜΕΘ σ' αυτά τα νησιά»... Είναι αλήθεια. Και πριν την πανδημία τα νοσοκομεία ήταν χωρίς γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτές, άνθρωποι ξεψυχούσαν στα νησιά -και όχι μόνο- περιμένοντας για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. Τα Κέντρα Υγείας ήταν χωρίς προσωπικό και μοναδικό «ιατρικό εξοπλισμό» ένα στηθοσκόπιο.
Με το «τι είχαμε, τι χάσαμε» η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού τις αμέτρητες ελλείψεις -που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του- ως ένα φυσικό φαινόμενο που θα πρέπει να συμβιβαστεί μ' αυτό. Επιδιώκει να κατεβάσει ακόμη πιο κάτω τον πήχη των απαιτήσεων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Επιχειρεί να αθωώσει την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ, πριν του ΠΑΣΟΚ και έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, το τσάκισμα εργασιακών σχέσεων και κεκτημένων.
Όσο για την επιτακτική ανάγκη να κάνουν τακτικά και δωρεάν τεστ οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό -οι οποίοι θα βρίσκονται εκτεθειμένοι το επόμενο διάστημα σε εκατομμύρια τουρίστες απ' όλο τον κόσμο-, δόθηκε η προσφιλής κυβερνητική απάντηση του «εφόσον χρειαστεί θα κάνουν τεστ, δεν είναι δυνατόν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους να κάνουν».
Ενώ στο τελευταίο ερώτημα της εφημερίδας απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση...