Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: Κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα

«Τα Σάββατα ανήκουν σε εμάς και τα παιδιά μας..!» Το σύνθημα αυτό ακούστηκε δυνατά το απόγευμα της Τρίτης έξω από το δημαρχείο Αθήνας, όπου δεκάδες εργάτες και εργάτριες στον κλάδο του Φαρμάκου διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής, να δώσει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών και τα Σάββατα.
«Όχι στα ωράρια -λάστιχο. Όχι στη ζωή λάστιχο» έγραφε το πανό του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, Πειραιά και Νήσων, που μαζί με την Ομοσπονδία διοργάνωσαν την κινητοποίηση ενάντια σε μια απόφαση που για λογαριασμό των φαρμακαποθηκών, διαλύει τα ωράρια, το πενθήμερο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Μαζί τους, διαδήλωσαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Αθήνας (μέλη της ΟΓΕ) και η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 1ου και 7ου διαμερίσματος.
«Για απόφαση παράνομη και σαθρά επιχειρήματα» εκ μέρους του Δήμου, έκανε λόγο ο Δημήτρης Κοδέλας μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας, ενημερώνοντας τους εργάτες για την παρέμβαση που έγινε από τα συνδικάτα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης εξ αποστάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ο αγώνας αυτός αφορά όλο τον κλάδο, είναι αγώνας για το πενθήμερο και το 8ωρο» σημείωσε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη γερμανική πολυεθνική Μπερινγκερ καταγγέλλοντας ότι «ο δήμαρχος Μπακογιάννης κάνει τα χατίρια των φαρμακέμπορων...»
Στην κινητοποίηση χαιρετισμό απηύθυναν ο Μανώλης Γρίμας πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, υπενθυμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες τη διάρκεια της πανδημίας δούλευαν μέρα - νύχτα για να φτάσουν τα φάρμακα στα φαρμακεία, ο Αντώνης Κούτας εργαζόμενος στην φαρμακαποθήκη «Σαράντης», η Χριστίνα Σκαλούμπακα που εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΟΓΕ, ο Ν. Σοφιανός εκ μέρους του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων, ο Λεωνίδας Νταλαγιάννης αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, ενώ παραβρέθηκε και ο Γ. Πρόκος πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην «Λορεάλ».
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Αττικής με τη Βούλα Πανάγη δημοτική σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είχε συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, όπου του εξέθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων και απαίτησε να πάρει πίσω την απόφαση. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε μετά το τέλος της συνάντησης η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώτα Ταβουλάρη, ο δήμαρχος εμμένει στην απόφαση αυτή. «Απέναντι στην αδιαλλαξία αυτή η απάντησή μας είναι η κλιμάκωση του αγώνα και απέναντι στο Δήμο και απέναντι στους ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών. Ο Δήμος αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες. Εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε και να αποδεχτούμε την υπονόμευση του πενθήμερου, του 8ωρου, των μισθών. Δεν θα διαλύσουν τις ζωές μας». Όσο για τον ισχυρισμό ότι δήθεν με τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών και τα Σάββατα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας η πρόεδρος της Ομοσπονδίας απάντησε: «Δεν δημιουργούνται νέες θέσεις, όταν χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας. Η πείρα έχει δείξει ότι εντατικοποιείται η εργασία. Άλλωστε η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια πολιτική που θέλει πιο φθηνούς και πιο ευέλικτους εργάτες και αυτή η πολιτική υπηρετείται και από τις κυβερνήσεις και από τις τοπικές αρχές».

Τέλος, ο Στάθης Σταθουλόπουλος πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής κάλεσε τους εργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα και ανακοίνωσε κινητοποιήσεις σε όποια φαρμακαποθήκη επιχειρήσει να λειτουργήσει τα επόμενα Σάββατα.