Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

"Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, κανείς συμβιβασμός με την καταστολή!". Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα ακούστηκε χτες δυνατά σε όλη τη χώρα, στα μαζικά συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν σε δεκάδες πόλεις Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και μαζικοί φορείς, δίνοντας έμπρακτη απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις.
Χιλιάδες διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού δεν θα μπουν στο «γύψο», ότι η πάλη του λαού θα κάνει κουρελόχαρτο και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και όλα τα προηγούμενα, με τα οποία οι κυβερνήσεις επιχείρησαν να φιμώσουν τη φωνή του και τον αγώνα του. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν και χτες στο Σύνταγμα, την ώρα που στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου, στήνοντας μια εξόφθαλμη προβοκάτσια για να χτυπήσουν και να διαλύσουν τη μεγάλη συγκέντρωση, πνίγοντάς την στα χημικά, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.
Το μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, μαζί με τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, αποτέλεσαν συνέχεια και έμπρακτη έκφραση της καθολικής καταδίκης του αντιδραστικού νομοσχεδίου, που εκφράστηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, από την πρώτη στιγμή της κατάθεσής του, από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, από δικαστικούς, νομικούς και άλλους επιστήμονες, καλλιτέχνες, από τους εργαζόμενους και το λαό.
Απέναντι σε αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στάθηκαν μόνο αυτοί που έδωσαν την παραγγελιά για το έκτρωμα: Οι ενώσεις των εργοδοτών και τα επιτελεία που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, μαζί με τους γνωστούς εργατοπατέρες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έφτασαν στο σημείο να υπερθεματίζουν, ζητώντας εφαρμογή του τερατουργήματος και στις διαδικασίες των συνδικάτων! Στα συλλαλητήρια πήραν την απάντησή τους από τους εργαζόμενους και το λαό, αυτήν την απάντηση πρέπει να παίρνουν καθημερινά, με την ενίσχυση της πάλης παντού!
Στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, όλης της χώρας, συναντήθηκαν χτες τα συνδικάτα που δίνουν απεργιακές και άλλες μάχες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, ενάντια στην αντιαπεργιακή νομοθεσία της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων προηγουμένως, τις προσπάθειες για ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης, το νομικό οπλοστάσιο και τις αποφάσεις που βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες. Μαζί τους διαδήλωσαν Ομοσπονδίες και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχοι, φοιτητές.
Η μαχητικότητα και η συσπείρωση που εκφράστηκαν ενάντια στον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις αποτελούν εφόδιο για να δυναμώσουν ακόμα παραπέρα η οργάνωση και η πάλη, για να μείνει στα χαρτιά και αυτός ο νόμος - έκτρωμα, για να απαντηθεί η εντεινόμενη επίθεση επιχειρηματικών ομίλων - κυβέρνησης στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης, για να βγει στο προσκήνιο ο αγώνας για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες!
Από τη Βουλή κατευθείαν ... στα σκουπίδια ο κατάπτυστος νόμος για τις διαδηλώσεις
Μεγάλο και μαχητικό το χτεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έστειλε το μήνυμα ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση θα μείνει στα χαρτιά
«Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν»...
Με συνθήματα όπως αυτό να δονούν χτες το απόγευμα το κέντρο της Αθήνας, από τις προσυγκεντρώσεις σε Προπύλαια, Μοναστηράκι και Στύλους Ολυμπίου Διός, μέχρι τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του κατάπτυστου νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή.
Απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου για παραπέρα ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου, που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου την ώρα που κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και μαζικοί φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκρότησαν μια μαζική διαδήλωση έξω από τη Βουλή.
Εκεί παρέμειναν μαχητικά μέχρι αργά το βράδυ, παρά την προβοκάτσια που στήθηκε και την προσπάθεια των δυνάμεων καταστολής να τη διαλύσουν, ρίχνοντας δακρυγόνα «κρότου - λάμψης» μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών (βλέπε σελίδα 12).
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.
Στην Αμαλίας, κοιτάζοντας προς την Πανεπιστημίου
Στην Αμαλίας, κοιτάζοντας προς την Πανεπιστημίου
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, ψήφιζε το τερατούργημα, η μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα ξεκαθάριζε με τα συνθήματα και τα πανό της: «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά».
Το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του έστελναν τα μαχητικά μπλοκ, όπως αυτό του Συνδικάτου Οικοδόμων, που βρίσκονται σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μεγάλα εργοτάξια. Του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, που δίνει μάχες για να μην μείνει κανείς εργαζόμενος του κλάδου «στον αέρα», χωρίς δουλειά και χωρίς επαρκές εισόδημα. Τα Συνδικάτα των εργαζομένων στην Υγεία και το Δημόσιο, που παλεύουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες...
Μαζί τους, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με τα πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και των Ενώσεών τους, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών - μέλη της ΟΓΕ, συνταξιούχοι κ.ά. Το δικό τους «παρών» έδωσαν ένστολοι - εν ενεργεία και σε αποστρατεία - ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δέχονται να χρησιμοποιούνται ενάντια στον λαό και το κίνημά του.
...και προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός
...και προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός
Από το βήμα της συγκέντρωσης, στους σύντομους χαιρετισμούς τους, εκπρόσωποι Συνδικάτων και φορέων ανέδειξαν τη σημασία της αγωνιστικής ενότητας απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, την ιστορική συνέχεια αυτής της επίθεσης από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, τους λόγους που αυτή σήμερα εντείνεται, καθώς το κεφάλαιο «παίρνει τα μέτρα του». Ξεσκέπασαν τα διάφορα ψέματα, με τα οποία η κυβέρνηση και διάφορα επιτελεία συνοδεύουν την επιχείρηση χτυπήματος των διαδηλώσεων.
Η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και τους συγκεντρωμένους να στέλνουν μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν πιο μαζικά και αποφασιστικά, για να υπερασπιστούν τη ζωή τους απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δέχονται καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα, για να ζουν χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το Ριζοσπάστη της Παρασκευής 10/7/2020