Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας: Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού

«Η Υγεία στις μέρες της πανδημίας: Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού», αναγράφει το τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ.
Παραθέτουμε το φυλλάδιο: 

«Είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης. Το ξέσπασμα της πανδημίας και οι συνέπειές της συγκλονίζουν. Οι εικόνες από ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ιταλία, η Βρετανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα, παρά τους χαμηλούς δείκτες, είναι τραγικές.
Σε όλο τον προηγμένο καπιταλιστικό κόσμο τα συστήματα Υγείας αποδείχτηκαν ανεπαρκή έως ανίκανα να αντιμετωπίσουν μια αναμενόμενη πανδημία.
Είτε κατέρρευσαν με τους χιλιάδες νεκρούς, είτε "άντεξαν" όπως στην Ελλάδα, γιατί "ξεφορτώθηκαν" την περίθαλψη του λαού για χρόνιες και άλλες παθήσεις. Μετατράπηκαν σε "συστήματα Υγείας της μιας νόσου", αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό από τις επιπτώσεις όλων των άλλων αναγκών για την υγεία του.
Αντί να μπει στη μάχη για την υγεία του λαού, με κρατικό σχεδιασμό, το σύνολο των δομών και των υγειονομικών -δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- ένα μεγάλο μέρος του με ευθύνη της κυβέρνησης παροπλίστηκε.
Σήμερα η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα άλλα αστικά κόμματα, "παίζει" στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματιών στον τουρισμό και στις μεταφορές ό,τι κερδήθηκε από το λαό την περίοδο της πανδημίας.
Από τη μια περιορισμός στο ελάχιστο κάθε προληπτικού μέτρου που θα απέτρεπε τους τουρίστες-πελάτες, αυξάνοντας την πιθανότητα ακόμα και μαζικών κρουσμάτων και από την άλλη "νουθεσίες" προς το λαό για την τήρηση των προληπτικών μέτρων.
Η διαχρονική ανεπάρκεια των δημόσιων συστημάτων Υγείας:
Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, που θεωρεί τη λαϊκή υγεία "κόστος" και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης.
Από τη μια οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και τεχνολογίας, οι πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία κ.λπ., η αποψιλωμένη από υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και βασικές ειδικότητες Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας...
Από την άλλη η διαρκής ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, όπου και η πανδημία αξιοποιήθηκε για κερδοσκοπία, όπως φάνηκε με τα διαγνωστικά τεστ, τον διπλασιασμό στην αποζημίωση των κλινών ΜΕΘ...
Αυτός ο υποβαθμισμένος και εμπορευματοποιημένος δημόσιος τομέας και ο “εύρωστος” ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας αποτελούν τις δυο όψεις της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία. Στη χώρα μας, αυτή την πολιτική ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν και τα νέα σχέδια της κυβέρνησης με σκοπό τη βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο, με τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.
Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων, που δεν μπορεί να έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή.
Παράδειγμα, η τραγωδία του ιταλικού λαού, όπου οι γιατροί εξαναγκάζονταν να επιλέξουν ποιος ασθενής θα διεκδικήσει τη ζωή του σε κρεβάτι ΜΕΘ. Εκεί, κυβέρνηση και βιομήχανοι αρνήθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία των εργοστασίων στη Β. Ιταλία, παρά τις συστάσεις των επιστημόνων από τις αρχές Μάρτη. Στη "Μέκκα" του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, είχαν κλείσει νοσοκομεία με χιλιάδες κρεβάτια γιατί "δεν ήταν κερδοφόρα", ενώ, παρά την τεράστια παραγωγική δυνατότητα, δεν υπήρχε εφεδρεία σε αναπνευστήρες για τους ασθενείς, αφού σε συνθήκες μη πανδημίας θεωρείται "σπατάλη". Μάλιστα, τα μεγαλύτερα θύματα του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας είναι τα μικρά παιδιά, που δεν τα δέχονται τα νοσοκομεία επειδή είναι ανασφάλιστα.
Και στη χώρα μας, όμως, δεν δουλεύουν -και μάλιστα με πιο εντατικούς ρυθμούς- εργοστάσια χωρίς μέτρα προστασίας;
Ταυτόχρονα, η προμήθεια βασικών φαρμάκων, αλλά και η έρευνα για το εμβόλιο αποτελεί αιτία "πόλεμου" ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αντί να υπάρχει αρμονική συνεργασία των επιστημόνων ώστε γρήγορα να ολοκληρωθεί η μελέτη και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Μας λένε: "Η χώρα μας δεν έγινε Ιταλία
γιατί η ελληνική κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα"
Είναι όμως έτσι;
Η κυβέρνηση "πήρε έγκαιρα μέτρα εγκλεισμού του λαού στα σπίτια για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας". Το δημόσιο σύστημα όμως θα κατέρρεε γιατί τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν 10.000 κλίνες. Σήμερα αντί για 3.500 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχουν 685. Η αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ σε "κανονικές" συνθήκες φτάνει μέχρι και τους 50 ασθενείς τη μέρα. Τον χειμώνα, με την έξαρση της γρίπης, ξεπερνά τους 100, αφού οι ελάχιστες δημόσιες κλίνες έχουν μονίμως πληρότητα 100% καλύπτοντας μόλις το 1/6 των αναγκών.
Κι όλα αυτά όταν ο ασθενής που χρήζει Εντατικής Θεραπείας πρέπει να νοσηλεύεται άμεσα, αφού κάθε ώρα καθυστέρησης μπορεί να του κοστίσει τη ζωή. Πολλοί εγκαυματίες της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν βρήκαν ειδική μονάδα για τη νοσηλεία τους, γιατί δεν υπήρχε.
ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΚΕΙ;
Η πολιτική που "μετράει" την υγεία και τη ζωή του λαού με τη μεζούρα του "κόστους" υπονομεύει την ανάγκη να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές για να αντιμετωπίζονται οι τρέχουσες, αλλά και οι έκτακτες περιπτώσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις "προσλήψεις" της κυβέρνησης λόγω πανδημίας. Ελάχιστες και ορισμένου χρόνου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές ούτε τις σημερινές "τρέχουσες" ανάγκες ικανοποιούν ούτε κι αυτές που μπορεί να προκύψουν σε ένα πιθανό νέο κύμα πανδημίας.
Λένε ότι "το κράτος δεν έχει λεφτά", όμως δίνουν 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο δολοφονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, επιδοτούν με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποθέωση της "ατομικής ευθύνης", θέλει να κρύψει τις διαχρονικές κρατικές ευθύνες για το σμπαράλιασμα του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Πρόκειται για τον ορισμό του "ανορθολογισμού" στην πολιτική και την επιστημονική σκέψη. Αντί το δημόσιο σύστημα Υγείας να προσαρμόζεται στις λαϊκές ανάγκες, συμβαίνει το αντίθετο. Οι ανάγκες προσαρμόζονται στο υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα. Αυτός είναι ο ρεαλισμός τους!
Οι αντιεπιστημονικές θεωρίες για τη "διάγνωση από το τηλέφωνο" ή την "αυτοδιάγνωση" επιδιώκουν να συμβιβαστεί ο λαός με τη μιζέρια του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την πανδημία, εξαπολύει μαζί με το κεφάλαιο νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, με το βλέμμα στραμμένο στην καπιταλιστική κρίση. Εφαρμόζει αλά καρτ τις επιστημονικές συστάσεις, "κλείνει τα μάτια" στην έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενθαρρύνει το ξεσάλωμα της εργοδοσίας!
Αντί ο χρόνος που κερδήθηκε να αξιοποιηθεί για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, εφαρμόζεται η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια "τρύπα" και να ανοίγουν πολλές άλλες.
Ήδη στο δήθεν "θωρακισμένο" δημόσιο σύστημα Υγείας ξαναεμφανίστηκε ο "συνωστισμός" των ράντζων στις εφημερίες.
Η προστασία της υγείας του λαού σήμερα απαιτεί:
  • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις "τρέχουσες" και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.
  • Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι".
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.
  • Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας, τα εργαστήρια κλπ., που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.
  • Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.
  • Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και σε ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικό υλικό κλπ.
  • Να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού ελέγχου μαζικά των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων όπως και διαγνωστικά τεστ.
  • Να καταργηθεί κάθε εκχώρηση και εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη Δημόσια Υγεία.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ για να φύγουμε οριστικά από αυτή τη βαρβαρότητα
Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία.
Με υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το λαϊκό κράτος με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός!
‣Στον σοσιαλισμό καθιερώνεται αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
‣Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη.
‣Παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση.
Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός εξασφαλίζει:
  • Την εκπαίδευση - εξειδίκευση του αναγκαίου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού και την κατανομή τους για τη στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας.
  • Τη συστηματική και καθολική περιοδική μετεκπαίδευση στη νέα γνώση και τεχνικές.
  • Την επαρκή παραγωγή υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, εμβολίων.
  • Την αναλογική συσχέτιση λαϊκής Παιδείας - Έρευνας, Υγείας και βιομηχανικής παραγωγής, υποδομών στέγασης, μεταφορών, πολιτιστικών και αθλητικών υπηρεσιών.
Ο αναγκαίος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί η γη, τα σύγχρονα μέσα παραγωγής, ο φυσικός πλούτος ανήκουν στην κοινωνία και όχι στους καπιταλιστές.
Σήμερα, στη χώρα μας υπάρχει ένα πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων, υγειονομικού υλικού, ιατρικής τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα.
  • Σε μια κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή, κανείς υγειονομικός δεν "περισσεύει", δεν θα μένει "εκτός μάχης". Αντίθετα, το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού θα είναι με τέτοιο τρόπο ενταγμένο στο κρατικό σύστημα Υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόληψη του γενικού πληθυσμού, αλλά και η σταθερή παρακολούθηση και νοσηλεία όσων νοσούν.
  • Η έρευνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών θα βασίζεται στη διεπιστημονική συνεργασία νοσοκομείων - Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων - κρατικής βιομηχανίας Φαρμάκου, με κριτήριο όχι το κέρδος της κάθε επιχείρησης και την κατοχύρωση της πατέντας, αλλά την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών.
  • Ταυτόχρονα, η κοινωνικοποιημένη βιομηχανία θα προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης κάλυψης των έκτακτων αναγκών που τυχόν θα προκύπτουν. Θα μπορούσαμε σήμερα στην Ελλάδα να έχουμε τέτοια παραγωγή υγειονομικού υλικού (μάσκες όλων των τύπων, γάντια κ.λπ.) που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Θα μπορούσε η κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου να προάγει την έρευνα, τη μελέτη, την παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων για την όσο το δυνατόν επαρκή και αυτάρκη κάλυψη των εγχώριων αναγκών.
  • Μπροστά στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας, το εργατικό κράτος θα έχει από πριν πάρει τα αναγκαία μέτρα. Με αντιστοίχιση των αναγκαίων ΜΕΘ και την ανάλογη διαθεσιμότητα υγειονομικού προσωπικού με τον πληθυσμό ανά περιοχή, με την εξασφάλιση εξοπλισμού και κλινών στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές. Θα υπάρχει εφεδρεία προκειμένου να μην εμφανιστούν ελλείψεις.
  • Ο εργατικός έλεγχος θα εξασφαλίζει την ποιότητα και αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η πείρα από τις χώρες που αποπειράθηκαν για πρώτη φορά να οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό είναι πολύτιμη, γιατί αντιμετώπισε αποτελεσματικά τέτοια προβλήματα, αν και ξεκινούσε από χαμηλότερες υλικές, τεχνικές, επιστημονικές δυνατότητες.
"Γιατρειά" η εργατική τάξη, η νεολαία μπορούν να βρουν όχι "γιατροπορεύοντας" το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά παλεύοντας τώρα, αρνούμενοι να δεχτούν την "καραντίνα" στα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις.
Δεν μένουμε σιωπηλοί!
Σημαδεύουμε τον ορατό εχθρό μας, τον καπιταλισμό. Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα. Οπλιζόμαστε με ανοσία απέναντι στα μολυσματικά ιδεολογήματα του "ανθρώπινου" καπιταλισμού.
Δίνουμε μια μάχη "τώρα" με την προοπτική "του αύριο", με την προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ
ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!».