Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

ΚΟΒ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΚΚΕ :Καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που έχει σαν αποτέλεσμα την αυθαιρεσία των εργοδοτών σε βάρος της ζωής των εργατών

Την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου του ΚΚΕ, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα που έγινε στο Παλαιό Φάληρο την Τρίτη 14 Ιούλη, με δύο οικοδόμους νεκρούς, ανεβάζοντας σε 8 το συνολικό αριθμό των νεκρών εργαζόμενων στον κλάδο των κατασκευών τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Στην ανακοίνωσή της, συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η μείωση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν ως αποτέλεσμα την αυθαιρεσία των εργοδοτών στα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Όπως διαπιστώθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εργοδοσία δεν είχε προμηθεύσει τους εργαζόμενους με ιμάντες ασφαλείας, ούτε καν βρισκόταν στο σημείο κάποιος υπεύθυνος για να επιτηρεί τις εργασίες και τα μέτρα ασφαλείας, ενώ είναι αμφίβολο και το αν είχε την απαραίτητη πιστοποίηση το συγκεκριμένο μηχάνημα και αν είχε γίνει η συντήρηση και ο έλεγχος που είναι αναγκαίος. 
Επίσης είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι ο εργολάβος, ο οποίος εμφανίστηκε στο σημείο μετά το δυστύχημα, κυκλοφορούσε κανονικά στο χώρο αντί να φύγει με τη διαδικασία του αυτόφωρου και μάλιστα αυτεπάγγελτα.
Η ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των εργατών.
Πίσω από τις μεγάλες εκδηλώσεις και τα μεγάλα λόγια για την Αθηναϊκή Ριβιέρα που αραδιάζουν όλες οι κυβερνήσεις (η σημερινή της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενες), καθώς και σύσσωμη η δημοτική αρχή του Παλαιού Φαλήρου όλο αυτό το διάστημα, βρίσκονται οι απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι, καθώς με τα μηδαμινά μέτρα ασφαλείας και τη δίψα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για περισσότερα κέρδη, ελλοχεύει ο κίνδυνος και άλλοι εργαζόμενοι να μην μπορέσουν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειές τους. Μπροστά στα κέρδη τους κάθε εργαζόμενος είναι αναλώσιμος και τον αντικαθιστούν ακόμα και την επόμενη μέρα. Από τη μια δίνουν ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο και από την άλλη τα μεροκάματα για τους οικοδόμους είναι ελάχιστα, με 6ήμερη δουλειά, με εξαντλητικά ωράρια και την ανασφάλιστη εργασία να θεριεύει.
Για όλα τα παραπάνω δεν λένε λέξη στις φιέστες που οργανώνουν για τα "μεγάλα έργα", όπως έγινε με την πρόσφατη έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, στην οποία παρευρέθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους, το λαό του Π. Φαλήρου, να καταδικάσουν το νέο εργοδοτικό έγκλημα, να συμμετέχουν μαζικά στα σωματεία και στα συνδικάτα, να παλέψουν οργανωμένα για τα δικαιώματά τους και να υπερασπιστούν το ύψιστο δικαίωμά τους: την ανθρώπινη ζωή».