Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΚΝΕ: Αγώνας ενάντια στην πολιτική που θέλει τη νεολαία µε «θολωµένο µυαλό» και σκυµµένο κεφάλι

Πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, ενώ σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, η ΚΝΕ σημειώνει:
«Η φετινή Παγκόσµια µέρα κατά των ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερη σηµασία, καθώς η πανδηµία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο µε εκκωφαντικό τρόπο τα αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα του καπιταλισµού, του συστήµατος της αδικίας και εκµετάλλευσης, που παράγει, διαφηµίζει και προσφέρει απλόχερα ναρκωτικές ουσίες, προκειµένου να "ναρκώνει" τη σκέψη, να "καταστέλλει" το µυαλό και τη ζωή... Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να παλέψει ενάντια στην πολιτική που θέλει τους νέους και τις νέες µε "θολωµένο µυαλό" και σκυµµένο κεφάλι! Να αντισταθεί µαχητικά στην επίθεση στα δικαιώµατά της! Γιατί οι συναρπαστικές στιγµές, οι πραγµατικές συγκινήσεις κρύβονται µέσα στην ίδια τη ζωή, στον αγώνα για έναν κόσµο πραγµατικά ελεύθερο, όπου ο λαός και η νεολαία "θα µπορούν να ανασαίνουν"...

Οι τοξικοεξαρτηµένοι συγκαταλέγονται τόσο στις άµεσες όσο και στις παράπλευρες απώλειες του κορονοϊού...
Μεγάλο µέρος των τοξικοεξαρτηµένων είναι σοβαρά οργανικά επιβαρυµένοι από τη χρήση και αποτελούν ευάλωτες οµάδες ή οµάδες υψηλού κινδύνου. Για αυτούς τους ανθρώπους, που το κυνήγι της δόσης τούς οδηγεί συνεχώς στους δρόµους ή κάποιες φορές ο δρόµος είναι το σπίτι τους, το σλόγκαν "Μένουµε σπίτι" ήταν τουλάχιστον ειρωνικό... Για αυτούς που, όντας φυλακισµένοι στον εφιάλτη της εξάρτησης, υποτάσσουν όλη τους τη σκέψη, όλη τους τη ζωή γύρω από τη ναρκωτική ουσία, η "ατοµική ευθύνη" είναι φράση που στερείται νοήµατος. Μάλιστα, για πολλούς χρήστες και πριν τον κορονοϊό δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση στα νοσοκοµεία, λόγω στιγµατισµού. Όλους αυτούς τους ανθρώπους, που σπρώχτηκαν στη χρήση από τα αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήµατος, το ίδιο το σύστηµα τούς άφησε στο έλεος της πανδηµίας.
Ταυτόχρονα όµως, και για τους πρώην χρήστες που πήραν την απόφαση να απεξαρτηθούν, δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ επιπλέον στα θεραπευτικά προγράµµατα, δεν έγινε ούτε µία πρόσληψη προσωπικού, παρά το ότι οι συνθήκες που διαµόρφωσε η καραντίνα αντικειµενικά αύξησαν τις ανάγκες πολύπλευρης στήριξης, αλλά και τις πιθανότητες υποτροπών.
"Πανδημία" ναρκωτικών...
Ήδη οι πρώτες έρευνες που εξετάζουν την επίδραση της πανδηµίας στη χρήση ναρκωτικών καταγράφουν αύξηση της χρήσης, µε σοβαρές ενδείξεις συστηµατοποίησής της. Οι ουρές στα ολλανδικά "coffee shops" και στα καταστήµατα πώλησης κάνναβης σε ΗΠΑ και Καναδά τη µέρα που ανακοινώθηκαν τα µέτρα περιορισµού, το "στοκάρισµα" ουσιών, οι αυξήσεις των πωλήσεων κάνναβης στο "darknet", η αύξηση των τιµών των ναρκωτικών λόγω αυξηµένης ζήτησης κ.λπ. το επιβεβαιώνουν.
Η αποθέωση της "ατοµικής ευθύνης", απουσία της κρατικής, έκανε πιο εµφανή τα αδιέξοδα του καπιταλισµού. Ενέτεινε σε πλατιά λαϊκά στρώµατα, διεθνώς, την αβεβαιότητα για την επόµενη µέρα, ενώ η "κοινωνική αποστασιοποίηση" αύξησε τα αισθήµατα εγκλωβισµού και µοναξιάς, δηλαδή παράγοντες που πυροδοτούν τη χρήση ναρκωτικών. Αυτά, σε συνδυασµό µε τη χρόνια, ενορχηστρωµένη προσπάθεια του συστήµατος να αθωώσει τη χρήση ναρκωτικών, δηµιούργησαν το έδαφος για µεγαλύτερη ζήτηση.
Η υποβάθµιση των θεραπευτικών προγραµµάτων απεξάρτησης από όλες τις κυβερνήσεις µέχρι σήµερα, οι πολιτικές διάλυσης της πρόληψης και των κινήτρων για θεραπεία, το µάρκετινγκ της βιοµηχανίας κάνναβης έδειξαν τα αποτελέσµατά τους µε τραγικό τρόπο.
Ο καπιταλισµός µάς φέρνει "ασφυξία"!
Μέσα στην πανδηµία αποκαλύφθηκε γλαφυρά η διπλή στόχευση του καπιταλιστικού συστήµατος µέσω των ναρκωτικών: Aύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και κοινωνική καταστολή!
Την ώρα που η ανασφάλεια, ο φόβος, αλλά και η οργή γιγαντώνονταν, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ η κάνναβη θεωρήθηκε "είδος πρώτης ανάγκης" και τα cannabis shops παρέµειναν ανοιχτά όλο το διάστηµα της καραντίνας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το καπιταλιστικό σύστηµα, θέλοντας να καλύψει τη βαρβαρότητά του και να προλάβει ένα ενδεχόµενο ξέσπασµα λαϊκών διεκδικήσεων, προσφέρει απλόχερα τα ναρκωτικά. Πόσο µάλλον όταν καλείται να αντιµετωπίσει µια νέα οικονοµική καπιταλιστική κρίση, που θα περνάει ήδη σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώµατα του λαού και της νεολαίας.
Τα ναρκωτικά -νόµιµα ή παράνοµα- αποτελούν τεράστια πηγή κερδοφορίας, συµβάλλουν στη µεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους. Για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το εµπόριο ναρκωτικών, εν µέσω καραντίνας, τα µονοπώλια του χώρου προχώρησαν σε αναγκαίες προσαρµογές. Από ειδικές διαδικτυακές πλατφόρµες πώλησης έως και fake news που συνέδεαν τη χρήση ουσιών, όπως η κάνναβη και η κοκαΐνη, µε την προστασία από τον κορονοϊό!
Την ώρα, λοιπόν, που κρινόταν η ζωή, κάποιοι συνέχιζαν να θησαυρίζουν πουλώντας το θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση και τα άλλα κόµµατα του συστήµατος βλέπουν ως οικονοµική ευκαιρία την κάνναβη, αντί να σχεδιάσουν και να δαπανήσουν χρήµατα για την πρόληψη, τη θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη, τη θωράκιση συνολικά της σωµατικής και ψυχικής Υγείας των ανθρώπων!
Να νικήσει η ζωή!
Επιβεβαιώνεται ότι η χρήση και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά δεν είναι ούτε "αρρώστια", ούτε "ατοµική επιλογή", αλλά κοινωνικό φαινόµενο. Επηρεάζεται από τις αλλαγές των κοινωνικοοικονοµικών συνθηκών, εξελίσσεται, παίρνει νέα χαρακτηριστικά.
Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ότι η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά σηµαίνει πρώτα και κύρια πόλεµο στο σύστηµα που γεννά και αναπαράγει το φαινόµενο, δηλαδή τον καπιταλισµό.
Ο παρασιτισµός και η βαρβαρότητα αυτού του συστήµατος αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το µεγαλείο µέσα σε αυτές τις συνθήκες. Φάνηκε πιο καθαρά από ποτέ ότι κέρδος, ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια δε συµβαδίζουν. Το παράδειγµα των ναρκωτικών είναι ένα από τα πολλά κοµµάτια ενός παζλ που, αν ενωθεί, σχηµατίζει µόνο µία λέξη: ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Ανατροπή του συστήµατος που µας φέρνει "ασφυξία", για το χτίσιµο µιας νέας κοινωνίας, σοσιαλιστικής - κοµµουνιστικής. Εκεί, που οι κοινωνικές ανάγκες παύουν να είναι εµπόρευµα και η κεντρικά σχεδιασµένη παραγωγή θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Εκεί, που η χρήση και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά ως µέσο φυγής γίνεται περιττή».
Δείτε εδώ την ανακοίνωση σε μορφή pdf.