Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΙΜΟΥ: Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις κάμερες στα σχολεία

Σύσκεψη με θέμα τις κάμερες που μπήκαν στα προαύλια των γυμνασίων και λυκείων του Δήμου διοργάνωσε την Τετάρτη 17 Ιούνη η Ομάδα Γυναικών Αλίμου (μέλος της ΟΓΕ).
Τη σύσκεψη άνοιξε η υπεύθυνη της Ομάδας Γυναικών, Χριστίνα Μαυρομμάτη, λέγοντας πως «είναι ένα ζήτημα που μας αφορά και σαν μητέρες αλλά και σαν εργαζόμενες γιατί πρώτα απ’ όλα αντιδρούμε στη λογική της παρακολούθησης. Οι κάμερες είτε έξω στο προαύλιο, είτε μέσα στην τάξη είναι ένα μέτρο που όχι μόνο παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά στην ουσία "βιάζει" την παιδαγωγική πράξη. Τη σχέση δασκάλου-μαθητών, των μαθητών μεταξύ τους, την ευαίσθητη και υπό διαμόρφωση παιδική και εφηβική προσωπικότητα. Στερεί από τα παιδιά τον αυθορμητισμό και το αίσθημα ασφάλειας. Όσο κι αν προσπαθούν να  μας παρουσιάσουν την τοποθέτηση καμερών σαν  σύγχρονη λύση, γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι επικίνδυνο, είναι μέτρο αντιδημοκρατικό και αντιεκπαιδευτικό».

Αναφέρθηκε στα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα και που αντί να λύνονται, διογκώνονται και τόνισε ότι «σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που να αγκαλιάζει τα παιδιά και όχι να τα εξοντώνει και να τα απωθεί. Ένα σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, που θα παρέχει σε όλα τα παιδιά ολόπλευρη μόρφωση και ομαλή νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη. Που θα τους δίνει χωρίς διαχωρισμούς όλα τα εφόδια για την ενήλικη ζωή. Ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες υποδομές και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό, βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Η Βάνια Ξιφαρά, μέλος της Ομάδας Γυναικών Αλίμου, εκπαιδευτικός και Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Θουκυδίδης» ανέφερε πως «Το σχολείο πρέπει και μπορεί να είναι ένας τόπος ελεύθερης έκφρασης, ένας τόπος δημιουργικότητας μια κοινότητα ζωντανή. Όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα σχολείο δημόσιο και με υψηλού επιπέδου μόρφωση. Το δημόσιο σχολείο σήμερα είναι υποβαθμισμένο και με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την Παιδεία  θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Θα κλείσουν σχολεία, θα απολυθούν εκπαιδευτικοί. Οι κάμερες είναι ένα τελείως αντιεκπαιδευτικό και αντιδημοκρατικό μέτρο που έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των εφήβων».
Ο Παναγιώτης Πανάς, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ως εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ αναφέρθηκε συνολικά στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες. Μίλησε για τις περιβόητες δεξιότητες, που στην ουσία δίνουν μια στείρα γνώση, τα παιδιά «παπαγαλίζουν» το μάθημα, αντί να μορφώνονται ολόπλευρα και να παίρνουν όλα τα εφόδια για να διαμορφώσουν μια ελεύθερη προσωπικότητα. Ανέλυσε το θέμα με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως έχει στόχο να τους ορίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διδασκαλίας και όχι να διευρύνει τη μόρφωση και το επίπεδο της γνώσης.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, πήραν το λόγο οι γονείς και φάνηκε πως τους προβληματίζει η συγκυρία στην οποία τοποθετήθηκαν οι κάμερες. Ανησυχούν για το ότι τα παιδιά τους μαθαίνουν στη λογική της παρακολούθησης. Τη συζήτηση απασχόλησε ότι σε πολλούς κλάδους με αφορμή την καραντίνα πλέον χρησιμοποιείται η τηλεργασία και όπως ανέφεραν και οι ίδιοι, έχουν χάσει την προσωπική τους ζωή, αφού η δουλειά τους γίνεται μέσα στο σπίτι τους. Αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα με την τοποθέτηση των καμερών στα σχολεία είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που σχετίζεται άμεσα τόσο με τη νομιμοποίηση της αναμετάδοσης μέσα από τη σχολική αίθουσα όσο και με την ανησυχία για την τοποθέτηση κάμερας στους χώρους εργασίας και προεκτείνεται μέχρι και στην παρακολούθηση μέσα στο σπίτι, με όχημα την τηλεργασία. Τέλος, στη σύσκεψη διαμορφώθηκε κείμενο συλλογής υπογραφών που θα διακινηθεί στους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων με αίτημα να απομακρυνθούν οι κάμερες από τα σχολεία της πόλης.