Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Αλίμου για τις απολύσεις εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου

 


Η Ομάδα Γυναικών Αλίμου, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει  τις απολύσεις 16 εργαζομένων στους Παιδικούς  Σταθμούς του Δήμου Αλίμου.  Πρόκειται στην συντριπτική τους πλειοψηφία για γυναίκες άλλες με μικρά παιδιά, άλλες με ζητήματα υγείας, οι οποίες για χρόνια εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αλίμου.  

Η μη ανανέωση των συμβάσεων τους αποφασίστηκε εν μέσω καλοκαιριού, σε δια περιφοράς ΔΣ του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών, για “μη προσήκουσα παροχή υπηρεσιών’’ ότι κι αν σημαίνει αυτό. Επιπλέον, καλείται δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς, δηλαδή δημοτικό συμβούλιο χωρίς την φυσική παρουσία δημοτικών συμβούλων και φυσικά των ίδιων των εργαζομένων, για να εγκρίνει τις απολύσεις αυτές, στις 12 Αυγούστου!

Πρόκειται για μια ακόμα επίθεση σε βάρος εργαζομένων γυναικών, που είναι πρωταθλήτριες στην ανεργία και στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Οι συγκεκριμένες εργαζόμενες είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ “Για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, δηλαδή πρόγραμμα με συμβάσεις χωρίς δικαιώματα: χωρίς άδειες μητρότητας, δώρα ή αμοιβή υπερωριών, με κουτσουρεμένα ένσημα, με συνέπεια οι εργαζόμενες να ζουν μέσα στην ανασφάλεια και να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και την ψυχική τους υγεία. Αυτά προβλέπουν οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ.

Έτσι αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, αλλά και η δημοτική αρχή τη “Συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”: Aπό τη μια αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους  και από την άλλη καταργεί στην πράξη το δικαίωμα όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, με σύγχρονες υποδομές, με επαρκές, μόνιμο και σταθερό προσωπικό για την ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Είναι το ίδιο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται ώστε το αυτονόητο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για την φροντίδα των παιδιών να καταλήγει στο κυνήγι ενός voucher, μήπως και βρεθεί μια θέση σε ένα παιδικό σταθμό!

 Αναρωτιόμαστε πώς σκοπεύει ο Δήμος Αλίμου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, λόγω πανδημίας,  τον Σεπτέμβρη στους παιδικούς σταθμούς;

Η αποδοχή αυτής της κατάστασης αποτελεί αδιέξοδο. Οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, οι εργαζόμενες μητέρες, έχουν κάθε συμφέρον να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Σήμερα χρειάζεται οργανωμένος συλλογικός αγώνας των γυναικών για να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

           Δε συμφιλιωνόμαστε με μια ζωή με πετσοκομμένα δικαιώματα.

           Δε συμφιλιωνόμαστε με τη ζωή λάστιχο. 

Η Ομάδα Γυναικών Αλίμου στέκεται αλληλέγγυα στους 16 απολυμένους από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου. 

Απαιτούμε:

- Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων στους δημοτικούς σταθμούς του δήμου Αλίμου.

- Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασιακής σχέσης.

- Παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά, με σύγχρονες και επαρκείς υποδομές.

- Αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας και ουσιαστικά μέτρα στήριξης από το κράτος για την εργαζόμενη μητέρα.

- Σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας. 

                                              

              


                                          Επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλ. διεύθυνση: ogealimou@gmail.com