Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Ζητήματα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού

 Μητσοτάκης-Ερντογάν

Φωτο Αρχείου/ Πηγή: Eurokinissi

Του Γιάννη Ντουνιαδάκη*

Στο διάγγελμά του, της Τετάρτης ο πρωθυπουργός έκανε ως συνήθως εκτενή αναφορά στους ”συμμάχους και εταίρους” της χώρας. Τόνισε την ”ανταπόκριση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό αίτημά να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η κυβέρνηση όμως, όπως και οι προκάτοχοί της, δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τι είναι αυτό που την κάνει να ελπίζει, ότι όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι θα στραφούν ξαφνικά απέναντι στην Τουρκία. Δεν είναι άραγε τα συμφέροντά των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, που πρέπει να υποστηρίξουν; Έπαψαν άραγε, να επιθυμούν πάνω από όλα να κρατήσουν την Τουρκία στους κόλπους της ευρωατλαντικής συμμαχίας; Έπαψε η καθεμιά μεγάλη δύναμη, να έχει τις δικές της βλέψεις στην περιοχή; Αλλά επίσης, πάνω και πέρα από τις από μέρους τους δηλώσεις, γιατί και πως αναμένει η κυβέρνηση  ότι οι ”εταίροι” της είναι αυτοί που θα προστατέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, σε βάρος των τουρκικών διεκδικήσεων τόσο ”επί του πεδίου”, όσο και στις συνομιλίες που προωθούνται;

Το ΚΚΕ πολλές φορές έχει τονίσει, ότι η εμπλοκή όλων αυτών, δεν αποτελεί εγγύηση! Αντίθετα, κάθε τους παρέμβαση περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, υποθάλποντας τελικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, για τα δικά τους συμφέροντα. Άλλωστε, οι ”σύμμαχοι και εταίροι” των ελληνικών κυβερνήσεων είναι οι ίδιοι που έχουν ανάψει τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Επομένως δεν μπορεί κανείς να τους εμπιστευτεί!

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του μίλησε για ”καλόπιστο διάλογο” προσδιορίζοντας τον τελικό στόχο για ”οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Απέφυγε δηλαδή να αναφερθεί ”στην μοναδική”, όπως συνήθως λέγεται, ελληνοτουρκική διαφορά, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Μιλώντας γενικά για «ζώνες», άνοιξε για μια ακόμη φορά το παραθυράκι για συζήτηση και για άλλες θαλάσσιες ζώνες, όπως τα χωρικά ύδατα (6 – 12νμ), που έμμεσα επηρεάζουν και τον εθνικό εναέριο χώρο. Ειδικά η επέκταση των δυο αυτών ζωνών, απόλυτης κυριαρχίας και όχι απλά περιοχές άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η ΑΟΖ, είναι αναφαίρετο ελληνικό δικαίωμα και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Ακόμη ο πρωθυπουργός φρόντισε να υποτιμήσει τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού μιλώντας για ”τουρκική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες”. Εννοώντας δηλαδή ότι το ερευνητικό μπορεί να κινείται στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά δεν διεξάγει έρευνες και επομένως δεν προξενεί βλάβη στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πει στο λαό ότι προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα που αμφισβητεί η Τουρκία, αλλά οι τουρκικές έρευνες … δεν είναι ”αξιόπιστες”.

Όταν όμως οι δύο στόλοι είναι αναπτυγμένοι σε επίκαιρες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή, όταν το ερευνητικό πλοίο συνοδεύεται από αριθμό τουρκικών πολεμικών και κόβει βόλτες πότε σε ελληνική και πότε σε κυπριακή υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ, τα γεγονότα αυτά δεν μπορεί να είναι ένα απλό επικοινωνιακό παιχνίδι. Πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο.

Αναμφίβολα και οι δύο χώρες δρουν επικοινωνιακά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γίνεται προσπάθεια να προετοιμαστούν οι δυο λαοί, να δεχτούν τις διαπραγματεύσεις, υπό την ομπρέλα των ευρωατλαντικών ”εταίρων” των κυβερνήσεων, με τελικό στόχο την συνεκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μάλιστα, έχει ήδη στείλει το μήνυμα των διαθέσεών της προς την Τουρκία, υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Με τις συμφωνίες αυτές έχει δεχτεί μειωμένη επήρεια των νησιών στην έκταση της ΑΟΖ κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία.

Ο λαός μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και από αυτή την δύσκολη κατάσταση. Μόνο εφόσον η χώρα απεγκλωβιστεί από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και μακριά από τις ΗΠΑ και κάθε άλλο ιμπεριαλιστή, μπορεί να ελπίζει σε δίκαιη κατανομή του πλούτου της περιοχής. Του πλούτου που θα είναι κτήμα των λαών και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών εταιριών, στο πλαίσιο μιας άλλης κοινωνίας, που οι λαοί θα κάνουν κουμάντο στον τόπο τους.

*Γιάννης Ντουνιαδάκης,
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.,
μέλος της επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, της ΚΕ του ΚΚΕ


Αναδημοσίευση από alt.gr