Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Το ΝΑΤΟ πιέζει για συνεκμετάλλευση στις ΑΟΖ

 Συνεκπαίδευση μονάδων του ΠΟλεμικού Ναυτικού με το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Σε επικίνδυνα παζάρια για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πιέζουν οι μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις και παραινέσεις των κυβερνήσεών τους. Σκοπός τους να μη διαταραχτούν οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, μέσα και από την ικανοποίηση σ’ ένα βαθμό των επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης και πάνω απ’ όλα ο έλεγχος του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.


Βερολίνο, Γερμανία

Γερμανική Κυβέρνηση: Διαπραγματεύσεις για «όλα τα ανοιχτά ζητήματα»

Ειδικότερα, η Γερμανική κυβέρνηση που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, πιέζει για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για «όλα τα ανοιχτά ζητήματα». Θεωρεί ότι οι σεισμολογικές έρευνες της Τουρκίας αυτή τη στιγμή «είναι σίγουρα λάθος μήνυμα» και πρέπει να αρχίσει ο μεταξύ τους διάλογος, όπως προγραμματίστηκε.


Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Μ. Βρετανία: Όχι στις εντάσεις μεταξύ των «δύο συμμάχων και φίλων της στο ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά της Κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας έγινε σαφές πως Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να προσέλθουν σε διμερή διάλογο, τονίζοντας ότι οι περαιτέρω εντάσεις μεταξύ των «δύο συμμάχων και φίλων της στο ΝΑΤΟ», δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.


Καπιτώλιο ΗΠΑ Κονγκρέσο

ΗΠΑ: Περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος «διεκδικούν δικαιοδοσία»

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών τους, ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος «διεκδικούν δικαιοδοσία» στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.


«Εταίροι»: Δείχνουν το δρόμο των επικίνδυνων συμβιβασμών

Στην ουσία, οι ανακοινώσεις και δηλώσεις των μεγάλων εταίρων του ΝΑΤΟ, δείχνουν το δρόμο των παζαριών, των επικίνδυνων συμβιβασμών και της απεμπόλησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας μπροστά στην επιθετική αμφισβήτησή τους από την Τουρκία. Σύμφωνα με τις κυβερνήσεις τους, μέσα από το συμβιβασμό θα επέλθει η «κανονικότητα» των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχίσουν να αναπαράγονται τα στερεότυπα των περασμένων δεκαετιών με το ερώτημα αν και πότε θα προκληθεί θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο «συμμάχων» του ΝΑΤΟ.


Τζέφρι Πάιατ
Φώτο Αρχείου / Από επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, 19-2-2020 / Πηγή: Eurokinissi

Κυβέρνηση: Έχει αποδεχτεί μεσολαβητικό ρόλο των Νατοϊκών ιμπεριαλιστών

Το μεσολαβητικό ρόλο των Νατοϊκών ιμπεριαλιστών έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός στην ενημέρωση που έκανε στο γραμματέα του ΝΑΤΟ για την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ, έσπευσε να τονίσει πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Ν/Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Στα μηνύματα και τις πιέσεις του ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκε, θέτοντας τους όρους του, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, δηλώνοντας, μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, πως η Τουρκία επιθυμεί τη συνεργασία και τη συνδιαχείριση με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποκλειστεί στις ακτές της.


Πετρελαιοπηγή

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε: Εργάζονται για τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων της ενέργειας

Γεγονός είναι ότι και τις ώρες της κρίσης, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. εργάζονται για τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων της ενέργειας που περνούν μέσα από τη συνεκμετάλλευση στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Τα παζάρια στα οποία επιδιώκουν να οδηγήσουν τη χώρα μας με το πιστόλι στο κρόταφο, δεν θα λύσουν τα προβλήματα με την επιθετικότητα της Τουρκικής αστικής τάξης και θα ανοίξουν τις ορέξεις σε συνολικότερες αναθεωρήσεις ακόμη και των συνόρων.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε μέσα από αυτή την κατάσταση. Αντίθετα, κινδυνεύουν να γίνουν κιμάς στα κανόνια, αν αυτό το κρίνουν αναγκαίο οι ιμπεριαλιστές για να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις.

Γ.Π.

Αναδημοσίευση από alt.gr