Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»: Επιβεβαιώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, δεν ενημερώνονται στον ίδιο βαθμό όλοι οι αρχηγοί

 


Επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ύπαρξη παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, στις οποίες συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση, και σχετίζονται με τα παζάρια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι προφανές ότι γίνονται συζητήσεις με κλειστές και ανοιχτές πόρτες, κάτω και πάνω από τα τραπέζια και σχετίζονται με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και οδηγούν σε επώδυνους συμβιβασμούς και σε αυτοδιαχείριση και συνεκμετάλλευση.

Σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τα περί «έγγραφης συμφωνίας» με την Τουρκία υπό τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις οι οποίες γίνονται, οι οποίες καλό είναι να μένουνε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητος. Αυτό δεν συνιστά μυστική διπλωματία είναι πάγια πρακτική στη διπλωματία»! Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι δεν είναι ίδιος ο βαθμός ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών καθώς απάντησε ότι «ο βαθμός της ενημέρωσης και ο βαθμός λεπτομέρειας επιτρέψτε μου να πω ότι αφορά τις εμπιστευτικές συζητήσεις τις οποίες κάνω εγώ ανά πάσα στιγμή με τους πολιτικούς αρχηγούς». Να σημειωθεί ότι καμιά ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία δεν υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Μάλιστα όταν έγινε γνωστό το θέμα της «έγγραφης συμφωνίας» το ΚΚΕ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη που δεν ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, κάτι που πρέπει να κάνει άμεσα.

Όσο για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες λέγοντας ότι «είπα αυτά που μπορώ να πω δημόσια». Πρόσθεσε πως η συμφωνία ήταν «για το πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί, το οποίο ήταν μια διαδικασία του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να επανέλθουμε σε διερευνητικές συζητήσεις για το ένα αντικείμενο για το οποίο έχουμε να συζητήσουμε σε αυτό το επίπεδο με την Τουρκία που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».