Κυριακή 18 Απριλίου 2021

ΤΟ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Εκδήλωση για τα 54 χρόνια από τη στρατιωτική δικτατορία

 


Σε κλίμα ενθουσιασμού και με πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ με τίτλο «54 χρόνια από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απρίλη - Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ύστερα, ακολούθησαν και ερωτήσεις από τον κόσμο που παρευρέθηκε.

Η ομιλία στάθηκε στα βασικά συμπεράσματα που μπορούμε να αντλήσουμε σήμερα από την περίοδο της χούντας και τον αντιδικτατορικό αγώνα.  Αναφέρθηκαν ιστορικά γεγονότα της εποχής που συνέβαλαν στο να φτάσουμε στη χούντα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καθοριστική παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην ανατροπή της. Ακόμα, φωτίστηκαν αυτές οι πτυχές και με παραδείγματα και βιώματα από ντοκουμέντα της εποχής.




Επιπλέον, ειδική αναφορά έγινε και στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τόσο εκείνη την περίοδο όσο και σήμερα για το ποιος είναι ο ρόλος τους και το πώς αυτοί οι οργανισμοί εμπλέκονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της χώρας μέχρι και σήμερα. Τονίστηκε η  στάση και ο ρόλος των αστικών κομμάτων, τόσο απέναντι στη Χούντα, όσο και στο πώς σήμερα συμβάλλουν στα σχέδια της αστικής τάξης, το καθένα από το δικό του μετερίζι με σύγχρονα παραδείγματα όπως την ταξική διαχείριση της πανδημίας ή τονίζοντας τη στρατηγική σύγκλιση του δίπολου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα βασικά ζητήματα όπως την προσπάθεια για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ή τη θωράκιση του αστικού κράτους απέναντι στην πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Τέλος, τονίστηκε ως μονόδρομος η πάλη ενάντια σε αυτό το σύστημα και η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ως αναγκαία για την ανατροπή του καπιταλισμού και η αναγκαιότητα της πάλης για τον σοσιαλισμό.