Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και πλήρης μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου»



 Αλλη μια μέρα μάχης με τον ιό, αλλά και με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, έχοντας να αναμετρηθούν με τις τραγικές ελλείψεις και τον μόνιμο πια εφιάλτη, ειδικά στην Αττική, της φροντίδας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, αλλά -πατώντας πάνω στην αθλιότητα που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη όλων των κομμάτων που έχουν ασκήσει διακυβέρνηση- διευρύνει τις μπίζνες μαζί τους, παρουσιάζοντας ως «κανονικότητα» και ως «εικόνα από το μέλλον» την αδρή πληρωμή για κάθε ασθενή που μεταφέρεται από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της «συνεισφοράς - σύμπραξης» με τον ιδιωτικό τομέα.

Χτες, 145 ήταν οι ασθενείς που έμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 120 από αυτούς στην Αττική των χιλιάδων ιδιωτικών κλινών που μένουν ανέγγιχτες από την κυβέρνηση. Αλλοι είναι σε αναμονή από τις 8 Μάρτη και άλλοι από τις 11 Μάρτη, ενώ 65 διασωληνωμένοι διανύουν ήδη το τέταρτο 24ωρο περιμένοντας στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ μια θέση σε ΜΕΘ.

Κι αυτά, όταν σε έξι μέρες, από τις 22 μέχρι και τις 28 Μάρτη, έγιναν 3.130 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) ασθενών με Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ μόνο χτες, οι νέες εισαγωγές Covid αυξήθηκαν κατά 19,15%, φτάνοντας τις 479.

Στο «Γ. Γεννηματάς» χτες, 15 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, με τους γιατρούς να παίρνουν εντολή να φτιάξουν άρον άρον φακέλους για 30 ασθενείς non Covid, προκειμένου να διακομιστούν στο μαιευτήριο «Ιασώ», στο «Ιατρικό Κέντρο» Ψυχικού και στο «Μετροπόλιταν» Φαλήρου, για να αδειάσουν κρεβάτια με σκοπό «να υποδεχτούν τους κατά μέσο όρο 60 ασθενείς Covid στην αυριανή εφημερία».

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι και χτες 15 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ και άλλοι 3 στο Σισμανόγλειο, περιμένοντας ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Τις τελευταίες μέρες έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι από την ντροπιαστική λίστα «αναμονής» για ΜΕΘ.

Αλλη μια δύσκολη εφημερία είχε χτες και το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με τουλάχιστον 30 εισαγωγές Covid και άλλες τόσες non Covid, 100% πληρότητα στις ΜΕΘ και 7 διασωληνωμένους εκτός Εντατικής, να νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική! Ενώ τις προηγούμενες μέρες δύο διασωληνωμένοι ασθενείς Covid εκτός ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους ο ένας περίμενε τουλάχιστον μια βδομάδα γι' αυτό το πολυπόθητο κρεβάτι ΜΕΘ.

Ερμητικά κλειστά τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Covid.

«Ο αγώνας δρόμου για να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι η καθημερινότητά μας. Κάθε ώρα που περνάει μακριά από τη ΜΕΘ σ' ένα ασθενή βαριά πάσχοντα που χρειάζεται υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών (αναπνοής, κυκλοφορίας κ.λπ.) επιβαρύνει την πρόγνωσή του και μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Χαρακτηριστικά στο "Θριάσιο", 4 γιατροί έχουν στην ευθύνη τους 7 διασωληνωμένους σε μια απλή Παθολογική κλινική κι άλλους 60 ασθενείς Covid και non Covid. Αντί για ένα γιατρό ανά ασθενή στη ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό παραμένουν ερμητικά κλειστά στον κορονοϊό τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε», σημειώνει σε δηλώσεις της η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Προσθέτει ότι «έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε μπροστά μας και πρέπει να ληφθούν έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με υποδομές, με προσωπικό».

Κι ενώ δεν πειράζει ούτε ευρώ από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων των ιδιωτικών κλινικών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες τη μετατροπή του «Θριασίου», του μοναδικού νοσοκομείου στη Δυτική Αττική, μιας από τις μεγαλύτερες Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας, σε Covid νοσοκομείο, από την Τετάρτη 7 Απρίλη. Ετσι, θα κλείσουν άλλα 130 κρεβάτια απ' τις υπόλοιπες νόσους και θα βαφτιστούν Covid, μαζί με «33 κλίνες ΜΕΘ για τον ίδιο σκοπό», με προοπτική τα κρεβάτια που θα κλείσουν συνολικά «να φτάσουν σύντομα τα 180». Τα non Covid περιστατικά θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές, πάντα με το αζημίωτο βέβαια, με τους κλινικάρχες να απολαμβάνουν πελατεία από το δημόσιο σύστημα.

Φρακάρει ο «Αγιος Σάββας» με περιστατικά άλλων νοσοκομείων

Στο μεταξύ, το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» γεμίζει πλέον με ογκολογικά περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία λόγω της πολύμηνης μείωσης των χειρουργείων μέχρι και 80%, της συρρίκνωσης τμημάτων και κλινικών και της μετατροπής τους σε μιας νόσου (χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Σωτηρία»). Χτες ήταν γεμάτες όλες οι κλινικές, ενώ στα ογκολογικά προστίθενται πλέον και δεκάδες χειρουργικά περιστατικά για άλλες νόσους. «Μόνο από τη μετατροπή του "Ερυθρού Σταυρού" σε νοσοκομείο Covid ήρθαν τις τελευταίες μέρες 7 χειρουργικά περιστατικά (γαστρεντερολογικά και άλλα). Το νοσοκομείο αρχίζει να φρακάρει. Καμιά από τις υπόλοιπες ασθένειες - πλην κορονοϊού - δεν έχει ανασταλεί. Κάθε άλλο, όλα τα περιστατικά φτάνουν πιο επιβαρυμένα. Είναι έγκλημα σε βάρος της ζωής του λαού να μην επιτάσσεται χωρίς αποζημίωση ο ιδιωτικός τομέας Υγείας», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ιουλία Νάρρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι η καταγγελία από ασθενή για την κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: «Πηγαίνω και κάνω χημειοθεραπείες από τον Γενάρη. Στον 5ο όροφο όπου γίνονται χημειοθεραπείες περιμένουμε μέχρι και 70 καρκινοπαθείς, μέχρι και 6 ώρες σ' ένα διάδρομο μέχρι να έρθει η σειρά μας να μπούμε σ' ένα δωμάτιο 3x3, με 6 πολυθρόνες για να κάνουμε τη θεραπεία μας. Πολλοί νέοι άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, μόνο οι ηλικιωμένοι έχουμε εμβολιαστεί και περιμένουμε σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τεστ δεν γίνεται σε κανέναν, μόνο θερμομέτρηση. Οπως όλοι, έτσι κι εγώ που είμαι 80 χρόνων, μετά τη χημειοθεραπεία κατεβαίνουμε 5 ορόφους για να αποφύγουμε το ασανσέρ»...

Επανέρχεται η ασφυκτική πίεση στη Θεσσαλονίκη

Στα όριά τους φτάνουν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που όλες τις τελευταίες μέρες δέχονται ασφυκτική πίεση σε κλινικές και ΜΕΘ. Η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων με κορονοϊό αντιμετωπίζεται με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των άλλων κλινικών, και αντίστοιχα με τη μετατροπή των κλινών ΜΕΘ σε Covid. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, παρά μόνο χρησιμοποιεί ορισμένες για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών μη Covid που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της μετατροπής τους σε μίας νόσου.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία. Το ΑΧΕΠΑ βγήκε από εφημερία με 35 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και γεμάτες 28 κλίνες ΜΕΘ. Αντίστοιχα και το «Γ. Γεννηματάς» ολοκλήρωσε την εφημερία του με 34 εισαγωγές και έχοντας γεμάτες και τις 14 κλίνες ΜΕΘ Covid.

Το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μετέτρεψε και 5η κλινική σε Covid για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας των περιστατικών κορονοϊού και ήδη χτες νοσήλευε 28 ασθενείς στη ΜΕΘ.

Στο «Παπανικολάου» νοσηλεύονται 31 στη ΜΕΘ και 75 ασθενείς στις τρεις κλινικές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άνοιξε και 4η. Αντίστοιχα και στο «Ιπποκράτειο», όπου ήταν γεμάτες 27 κλίνες ΜΕΘ.

Με τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη, την εκτίμηση ότι μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 2.000, τον διπλασιασμό κρουσμάτων σε περιοχές όπως ο δήμος Θερμαϊκού κ.λπ., αντιλαμβάνεται ο καθένας την πίεση που αναμένεται να δεχτούν τα νοσοκομεία τις επόμενες μέρες.

Αναδημοσίευση από 902.gr