Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλίμου για τη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού στο Δήμο Αλίμου

 


Η Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου στις 22/1/2021 τη συμμετοχή του Δήμου Αλίμου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Σωκράτης-Σύμπραξη Δήμων Α.Ε.-ΑΟΤΑ». Στην τοποθέτηση της η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλίμου, Κυριακή Καμαρινού, ανέφερε ότι «η πρόταση της Διοίκησης ξεπερνάει τα όρια μίας πρότασης δημοσιονομικού χαρακτήρα, είναι πρόταση με βαθιές πολιτικές προεκτάσεις και αφορά την πιο απτή απόδειξη για τον διευρυμένο ρόλο που αναλαμβάνει να παίξει η Τοπική Διοίκηση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των ΟΤΑ (Α.Ε.) είναι επιχειρήσεις που συστήνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση επιχειρηματικών ομίλων σε νέους τομείς κερδοφορίας, όπως τα απορρίμματα, τουριστικές υποδομές, καθαριότητα, ενέργεια. Για αυτό το λόγο, μέσω της δημιουργίας μεγαλύτερων συμπράξεων και δομών διαχείρισης, συγκεντρώνονται οι πόροι και τα ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια.

Όλα αυτά θα γίνονται μακριά από κάθε έννοια στοιχειώδους ελέγχου και πρόσβασης, έστω και των εκλεγμένων αιρετών οργάνων. Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αναγορεύονται σε «ισότιμους» φορείς της τοπικής διοίκησης, που μπορούν ανεμπόδιστα να ασκούν αρμοδιότητες των ΟΤΑ και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ταυτόχρονα το προσωπικό των νέων ΑΕ-ΟΤΑ δεν καταγράφεται ως προσωπικό δημοσίου τομέα, σηματοδοτώντας αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Ήδη, οι τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες των δήμων, με διαπίστωση του δημάρχου «ότι δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν το έργο τους», εκχωρούνται στους αναπτυξιακούς οργανισμούς.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, που με συνέπεια υπηρετεί και η δημοτική αρχή Αλίμου, εμείς επιμένουμε- να αποδοθούν όλοι οι πόροι που το κράτος χρωστάει στους δήμους, να αποδοθούν οι φόροι που παρακρατούνται για την Τ.Δ, με κρατικό και δημόσιο κεντρικό σχεδιασμό και δαπάνες να παρθούν μέτρα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του δήμου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σ ένα πλαίσιο,  όπου προτεραιότητα θα είναι η ποιότητα ζωής του ανθρώπου και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.»