Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλίμου για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση

 


Πρόσφατα η Κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση νόμου για νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Η πρόταση αυτή επιφέρει νέους απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς στην ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση του λαού μας, σε συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση τα τελευταία χρόνια.

Οι άξονες της πρότασης μεταξύ άλλων αφορούν ζητήματα όπως:

  • Εκλογή δήμαρχου/περιφερειάρχη, με ποσοστό 43%.
  • Τα 3/5 των εδρών να δίνονται στον επιτυχόντα συνδυασμό και τα 2/5 στην αντιπολίτευση.
  • Τίθεται όριο για την κατανομή των εδρών στο 3%.
  • Μειώνεται ο αριθμός των εδρών σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με μια κλιμάκωση από τους μικρούς δήμους στους μεγαλύτερους.
  • Καταργούνται στην Αττική οι κοινότητες, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, ενώ επανέρχεται η ρύθμιση για κοινό ψηφοδέλτιο δήμων και κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων και μπαίνει ως προϋπόθεση εγκυρότητας ενός ψηφοδελτίου ο συνδυασμός να κατεβάσει τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων στο σύνολο των κοινοτήτων.      
  • Διαιτηρείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων.
  • Αυξάνονται σημαντικά τα παράβολα. Συγκεκριμένα, κατά 150% για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, κατά 100% για τους υποψήφιους δημάρχους και κατά 60% για τους περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους.

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν το ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο ελέγχου και μετατροπής των Δήμων και Περιφερειών σε εντονότερο μοχλό πίεσης και επιβολής αντιλαϊκών μέτρων, μέσω της Κεντρικής Διοίκησης.

Ζητάμε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση ή να αποτελέσει θέμα συζήτησης της Ημερήσιας Διάταξης της προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου μέσω της δημοτικής συμβούλου της Κυριακής Καμαρινού, έστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο Αλίμου την οποία επισυνάπτουμε εδώ.