Σάββατο 1 Μαΐου 2021

ΠΑΜΕ: Δείτε βίντεο για την Εργατική Πρωτομαγιά και την απεργία στις 6 Μάη

 

Δείτε βίντεο του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά και κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία 6 Μάη με σύνθημα «Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας - Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής».

Το βίντεο ξεκινάει με μια αναδρομή στην απόφαση που πήρε το Συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας το 1884, στο οποίο αποφασίστηκε η 1η Μάη του 1886 να είναι ημέρα απεργιακού αγώνα των εργατών με σκοπό την καθιέρωση του οκταώρου.

Αναφορά γίνεται στις Πρωτομαγιές στη χώρα μας. Του 1936 με τα πρώτα θύματα στη Θεσσαλονίκη, του 1944 με τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή. Στην Πρωτομαγιά του 2020, η οποία με σύνθημα «Ο πραγματικός ιός είναι ο καπιταλισμός» έβαλε στο στόχαστρο τον βασικό εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι: Το σύστημα της εκμετάλλευσης που φέρνει πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και σε συνθήκες πανδημίας στάθηκε ανήμπορο να προστατεύσει τον λαό.

Η περσινή Πρωτομαγιά, τονίζεται και στο βίντεο, καταγράφηκε ήδη στο βιβλίο των μεγάλων ταξικών αγώνων του λαού μας και είναι μεγάλη παρακαταθήκη με την οργανωμένη απειθαρχία στων Συνδικάτων που έδωσε στα καλυμμένα στόματα τη δυνατότητα να φωνάξουν, να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν.

Και τώρα, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το καταργήσει.

Η απόσταση από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου έγινε η πρώτη εργατική γιορτή το 1893, μέχρι και την περσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα δεν έχει χιλιομετρική απόσταση. Είναι χρονική και ποιοτική. Είναι μια απόσταση γεμάτη εκτελεσμένους, δολοφονημένους, εξόριστους και φυλακισμένους. Μια απόσταση που δεν μπορεί να ξεχαστεί. Είναι απόσταση που έγινε βήμα βήμα, μέτρο μέτρο, με πισωγυρίσμστα, αλλά πάντα σε ανοδική πορεία.