Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Πρόταση πάλης για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου

 Φωτό από το συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 13/5/2021Φωτό από το συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 13/5/2021

Πρόταση νόμου - απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης διακινούν πλατιά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, προκειμένου να στηριχτεί πλατιά από Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Επιδίωξη είναι να φτάσει στην Βουλή και στα πολιτικά κόμματα, για να κατατεθεί στο κοινοβούλιο. 

Η πρόταση νόμου αποτελεί όπλο στην πάλη των εργατών ενάντια στο νομοσχέδιο τερατούργημα της 10ωρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή, της απελευθέρωσης των απολύσεων, του χτυπήματος στη συνδικαλιστική δράση κ.λπ. Τα σωματεία που την υπογράφουν διεκδικούν να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό τερατούργημα και παράλληλα να ξηλωθεί όλο το βάρβαρο αντεργατικό οπλοστάσιο που απέκτησε η εργοδοσία τα τελευταία χρόνια. Οι διεκδικήσεις αυτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία σήμερα, που το αντεργατικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση «διαβούλευσης».

Πρόκειται για μια πρόταση νόμου που δεν θεωρεί «περασμένα - ξεχασμένα» τα εργατικά δικαιώματα, τα οποία το κεφάλαιο σάρωσε με τα τρία μνημόνια και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης.

Αυτήν την ανάγκη άλλωστε υπηρετεί και η απόφαση εκατοντάδων Σωματείων και Ομοσπονδιών, για επικαιροποίηση του πλαισίου πάλης που είχαν συνυπογράψει 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις το 2016, καταθέτοντάς το μάλιστα ως πρόταση νόμου στη Βουλή, με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την βάζει στα συρτάρια της. Μια πρόταση - αιχμή του δόρατος στην πάλη των εργαζομένων, που μεταξύ άλλων προέβλεπε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν με τα τρία μνημόνια, την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους, την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των Δώρων και του επιδόματος αδείας κ.ό.κ.

Τώρα τα Συνδικάτα εμπλουτίζουν αυτές τις διεκδικήσεις με την απαίτηση κατάργησης των νομοθετημάτων που αφορούν τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων, κ.λπ. Στην πρόταση νόμου, μεταξύ άλλων εμπεριέχεται, η επαναφορά κατώτατου μισθού και ημερομισθίου - επίδομα γάμου, η επαναφορά σε ισχύ της νόμιμης αμοιβής για υπερεργασία και υπερωρία, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης. Επίσης, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει την κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση εξαιρέσεων από την Κυριακάτικη αργία, την κατάργηση του περιορισμού της συνδικαλιστικής ελευθερίας και έκφρασης, την κατάργηση των διατάξεων που περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την πρόταση νόμου).

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία είναι:

  • Ομοσπονδίες

-Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)

-Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

-Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών

-Λογιστών

-Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου

-Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ)

-Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας

-Συλλόγων Εργαζομένων υπ. Ανάπτυξης (Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας & Τεχνολογίας)

  • Εργατικά Κέντρα

-Αν. Αττικής - Λαυρίου

-Αγρινίου

-Αμαλιάδας

-Άρτας

-Β. συγκροτήματος Δωδεκανήσου

-Ζακύνθου

-Θεσπρωτίας

-Ιωαννίνων

-Κεφαλονιάς - Ιθάκης

-Λαμίας

-Λάρισας

-Λέσβου

-Λευκάδας

-Νάουσας

-Σάμου

-Φωκίδας

  • Συνδικάτα

-Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής

-Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Ευβοίας - Κορινθίας

-Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Αττικής

-Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

-Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής & Εργ/νων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος

-Πανελλαδική Ένωση Εργατοτεχνικού & Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων - Πυρενελαιουργειών - Σπορελαιουργειών - Καλλυντικών - Απορρυπαντικών & Εργατοτεχνικού & Υπαλληλικού Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής.